Programa del 28M: La CUP de Valls retirarà els monuments franquistes que queden a la ciutat

Activar el Consell de Política Lingüística, un Projecte Educatiu de Ciutat i millorar les condicions de l’Arxiu Municipal, entre les propostes destacades dels cupaires

Imatge de la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa | Cedida
11 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:00h
La CUP de Valls ha començat a desgranar les propostes del seu programa electoral en els àmbits de cultura i educació. Els cupaires consideren que és hora de superar el Pla Educatiu d’Entorn i de desenvolupar entre tots els agents implicats un Projecte Educatiu de Ciutat. En aquest sentit, destaquen que aquest projecte educatiu hauria de servir per impulsar un consell d’infància, potenciar els itineraris segurs, activar l’escola de famílies, entre d’altres. A més a més, creuen que aquest projecte de ciutat hauria de servir perquè la regidoria no fes activitats puntuals, sinó perquè hi hagi un rumb educatiu a seguir. Per això, també consideren primordial que l’Ajuntament impulsi el Consell Escolar Municipal i que aquest es converteixi en un veritable òrgan de participació i decisió en les polítiques educatives municipals de la ciutat.

També en l’àmbit educatiu i cultural, la CUP es compromet a prioritzar i accelerar la rehabilitació de Ca Padró, donant una doble sortida a un edifici històric i atenent la necessitat de disposar d’un nou emplaçament per a l’Escola de Música Municipal Robert Gerhard. Un dels equipaments que per la CUP de Valls cal reformular és la gestió de la Biblioteca Carles Cardó. En aquest sentit, es proposa ampliar-ne els horaris (sobretot en èpoques d’exàmens), oferir sales per treballs en grups i crear una agenda periòdica d’activitats de foment de la lectura. 

Pel que fa a política lingüística, cal reforçar els canals d’acollida i aprenentatge del català a la ciutat. Per fer-ho i coordinar-ho, la CUP proposa activar i reformular el Consell de Política Lingüística i activar un canal de queixes lingüístiques.

En l’àmbit de memòria històrica, la CUP proposa promoure la recuperació, recerca i divulgació de la memòria industrial i obrera vallenca i del seu patrimoni, treballar per la recuperació de la memòria de les dones en l’espai urbà i commemorar la memòria històrica LGBTIQ+. A més a més, la CUP retirarà els monuments franquistes que queden a la ciutat, com el de la plaça dels Quarters, i altres referències franquistes que sobreviuen al nomenclàtor viari de Valls. 
 

Un nou arxiu municipal

En l’àmbit més estrictament cultural, la CUP seguirà treballant per divulgar el fons del Museu de Valls. A més a més, en la propera legislatura dotarà l’Arxiu Municipal, amb nova construcció o adequació d’espais existents, de les instal·lacions necessàries i adequades per a les seves funcions, així com del personal necessari. Alhora, la CUP proposa unificar els espais d’arxiu en un únic indret i potenciar el fons fotogràfic de la ciutat.

També en l’àmbit cultural, es proposa potenciar el Consell de Cultura i la Comissió de Xarxa com agents actius en la definició de les polítiques  culturals de la ciutat i impulsar la interculturalitat a la ciutat, i apostar per fer unes festes majors i esdeveniment culturals amb la mirada posada a la inclusió tant en la seva preparació com en la seva participació.