La creació d’una comunitat energètica local, la prioritat de Som Espluga per al proper mandat

La CEL estaria conformada per l’Ajuntament, empreses i famílies de l’Espluga de Francolí

Imatge de la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa | Cedida
25 de maig del 2023
Actualitzat el 26 de maig a les 8:27h
La principal proposta de Som Espluga per al proper mandat és la creació d’una comunitat energètica local. L’objectiu és poder generar, gestionar i consumir energia de quilòmetre zero de manera compartida. La proposta permetrà que les empreses i famílies que formin part de la CEL puguin tenir accés a una energia més econòmica i, a més, es planteja que les famílies vulnerables puguin tenir accés a l’energia elèctrica a un preu més just, per tal de combatre la pobresa energètica.
 
La proposta de crear la CEL es planteja a nivell municipal, però tampoc es descarta que es pugui fer amb altres municipis o a nivell comarcal.
 
Aquesta proposta també resoldrà una problemàtica que tenen les empreses de l’Espluga de Francolí, sobretot les que consumeixen més electricitat: obtenir energia elèctrica a un preu més acotat. La creació de la CEL permetrà avançar decididament cap a un model energètic més sostenible, més sobirà i socialment transformador.
 

Parc fotovoltaic

A més a més, Som Espluga vol proposar a l’Energètica de Catalunya la creació d’un parc fotovoltaic públic a l’Espluga de Francolí. L’objectiu és que el municipi disposi d’una planta fotovoltaica pública i que aquesta es pugui connectar a la CEL i generi l’energia suficient per cobrir la demanda a tot el municipi.

En l’àmbit de la sostenibilitat i energia també es proposa assolir el 100% d’enllumenat públic LED, després d’haver assolit el 55% en aquest mandat. L’objectiu és reduir el consum elèctric i millorar la il·luminació dels carrers milloran-te els punts foscos.
 
Som Espluga també aposta per seguir promovent les instal·lacions de sistemes d’energies renovables en espais públics per avançar en la transició energètica cap a un model més sostenible. Durant aquest mandat ja es va iniciar aquesta política d’instal·lar plaques fotovoltaiques a les cobertes d’edificis municipals, com ara les instal·lacions al Casal, a l’Escola Martí Poch i a la Llar Municipal d’Infants. Aquestes instal·lacions formarien part de la futura comunitat energètica local.