A Reus, de l'alegria del PSC a la decepció de l'actual govern

Els socialistes esdevenen la força més votada | ERC i Junts perden representació i Ara Reus no fa el salt endavant que esperava

A la seu del PSC s'ha fet evident l'alegria d'haver guanyat les eleccions a Reus
A la seu del PSC s'ha fet evident l'alegria d'haver guanyat les eleccions a Reus | Jordi Olària Gras
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 9:19h
Les eleccions municipals a Reus han passat factura a l'actual equip de govern. ERC i Junts han perdut regidors, i només Ara Reus ha aconseguit mantenir-los i, de fet, incrementar el percentatge de vots rebut. A les tres seus s'ha fet evident que no eren els resultats esperats, mentre que a la plaça del Castell, el PSC celebrava la victòria electoral.

La seu socialista s'ha omplert de banderoles del partit i senyeres, i de crits d'"alcaldessa" dirigits a Sandra Guaita i de "Reus socialista". La cap de llista ha assegurat que la primera alcaldessa de la història de la ciutat serà socialista, acompanyada dels exalcaldes Josep Abelló i Lluís Miquel Pérez. Durant la valoració dels resultats ha volgut mencionar, de manera especial, Andreu Martín, a qui ha reconegut la feina feta els darrers anys i, per tant, també els resultats electorals.

El segon reconeixement de Guaita ha sigut per a Carmina Pozuelo que, com el de Martín, la seu sencera ha ovacionat. L'alegria dels socialistes a la plaça del Castell contrastava amb l'ànim més baix que, al raval de Robuster, tenia ERC. Han perdut un regidor, passant de sis a cinc, resultat que contrasta amb les expectatives d'incrementar la seva presència al plenari. Noemí Llauradó considera que el que més ha perjudicat el partit ha sigut l'abstenció.
 

Des d'ERC es destaca haver-se mantingut com a segona força i entomen l'abstenció com a motiu dels resultats Foto: Jordi Olària Gras

 

L'actual govern de Reus, castigat a les urnes

Ha felicitat Sandra Guaita per la victòria electoral i ha lamentat l'entrada de Vox al consistori, davant de la qual demana un front comú de la resta de forces per "mantenir els valors democràtics". Agraeix els vots rebuts que, com subratlla, suposen el segon millor resultat obtingut mai pel partit a la ciutat per darrere dels que van aconseguir el 2019. "Continuem sent la segona força", ha destacat, assegurant que "continuarem treballant per aquestes transformacions que hem dit que n'havíem posat les bases, i que volem culminar".

Per fer-ho s'ha compromès a tenir una actitud "constructiva i propositiva" durant els pròxims dies en les converses que s'obriran per configurar pactes de govern. El segon soci de l'actual govern que ha estat castigat a les urnes ha sigut Junts, que ha passat de set a cinc regidors. La formació postconvergent també tenia expectatives altes per aquest diumenge, tot i que assumien que la retirada de Carles Pellicer els podia passar factura.

Teresa Pallarès no ha entrat a valorar a fons els resultats, sinó que ha agraït els vots rebuts i la feina feta per l'equip de campanya i els militants. També ha felicitat el PSC i Sandra Guaita per la victòria. De fet, els cinc regidors que tindrà Junts el pròxim mandat han fet una visita fugaç a la seu dels socialistes per traslladar personalment la felicitació. Pallarrès ha destacat que hi haurà d'haver acords per governar la ciutat i s'ha emplaçat a mantenir converses els pròxims dies entre "els principals partits".
 

Ara Reus ha valorat els resultats admetent que esperaven créixer en representació Foto: Ara Reus


El tercer soci de govern, Ara Reus, ha mantingut els dos regidors que ha tingut des que es va presentar per primera vegada, l'any 2011. És l'únic partit del pacte que no només no ha perdut representació, sinó que ha crescut en percentatge de vots. Tot i això, les expectatives de la formació eren incrementar el nombre de regidors al plenari.

L'ambient de la seu del partit, a la plaça del Mercadal, transmetia aquesta situació. Amb tot, Daniel Rubio ha assegurat que els vots rebuts "serviran i els posarem en un principi de governabilitat amb seny, sentit comú i compromís". De les formacions que aquest mandat han tingut representació a l'Ajuntament, la patacada més grossa se l'ha endut Cs, que s'ha quedat sense representació al consistori.
 

Cs Reus ha quedat fora del plenari de l'Ajuntament i ha sigut el partit menys votat de la ciutat Foto: Jordi Olària Gras

 

Cs es queda fora, la CUP dins i torna el PP

El 2019 van obtenir tres regidors, però aquesta vegada ha sigut el partit menys votat de tots els que es presentaven amb només 406 vots. La seva portaveu, Débora García, es mostrava orgullosa de la feina feta durant el mandat i al llarg de la campanya i agraïa els suports rebuts. Finalment, la CUP ha perdut un regidor, quedant-se amb dos i havent perdut uns 1.600 vots.

Mònica Pàmies considera que, a escala catalana, "l'independentisme ha estat castigat i ho hem de revisar". Les expectatives prèvies per als cupaires no eren bones, i la cap de llista destaca que mantenir dos representants els permet tornar a interpel·lar ERC "per fer polítiques d'esquerres i independentistes; no llencem la tovallola del pacte". Al Casal Despertaferro, des d'on la CUP ha seguit la nit electoral, les cares de preocupació i de decepció s'han centrat més en l'entrada de Vox a l'Ajuntament que en els resultats de la candidatura.

Pàmies considera "un fracàs" els tres regidors obtinguts per l'extrema dreta, motiu pel qual reclama un pacte entre la resta de forces per "arraconar i silenciar el feixisme dins del consistori". La formació que recupera representació aquest mandat és el PP, que ha aconseguit dos regidors després de quatre anys fora del plenari reusenc.