1 de 10

Pas de Bou

per Oriol Guinart, 19 de juny de 2015 a les 00:01 |

«Un any intensament electoral després, el gran debat necessari ha quedat sepultat per la qüestió nacional i la urgència social»

Ja ha passat un any. L’any passat pels voltants del solstici d’estiu el col·lectiu de Granollers en Transició vam fer la nostra presentació en societat. Aquell 29 de juny gairebé un centenar de persones vam prendre consciència col·lectiva del risc de col·lapse al que ens enfrontem, i alhora, vam somiar en un Granollers possible i desitjable en un context d’escassetat energètica i de repercussions climàtiques.

Un any després, un any intensament electoral després, el gran debat necessari ha quedat sepultat per la qüestió nacional i la urgència social, tot i que en força programes electorals municipals s’hi notaven certes aclucades d’ullet a les tesis que des del col·lectiu defensem.


Tot i això, el moviment de transició és proactiu de mena i només ens permetem uns minutets de queixa de tant en tant: La situació social, energètica i ambiental és insostenible i no hi ha cap pista de que la població en general n’hagi detectat la urgència… Prou! Fins aquí la queixa! I ara què fem?

Doncs, de manera discreta i contra tot pronòstic els granollerins fem algunes coses que representen petits passos en la bona direcció. Com a mostra uns petits exemples que no sabem si formen part de la nostra iniciativa de transició, però que,  com deia aquell, a nosaltres ens representen:


La Magrana Vallesana amb les seves 250 famílies està plenament consolidada com a associació de consumidors i productors ecològics. Enguany, a més, a través de l’Hort del Lledoner, col·labora amb el que ha esdevingut una de les millors notícies de l’any: el Banc de Llavors del Vallès Oriental. Una altra magnífica realitat la representa Granollers Pedala amb el seu incansable foment de la bici urbana.

A més a més, l’In-Cult del Casal Popular l’Esquerda està teixint una xarxa cultural diversa ideal per generar discursos diferents a l’hegemònic i el grup d’educació per la Transició del Casal del Mestre avança en l’exploració de noves pedagogies per educar per a un futur diferent al que molta gent espera.


És per tot això que durant el matí del diumenge 21 de juny a La Tela volem celebrar el nostre primer aniversari i és per tot això que enguany hem escollit el lema de “Pas de bou, lent i segur”. Aquell dia en Ferran Puig Vilar ens enfrontarà sense embuts amb la crua realitat del canvi climàtic, farem un reconeixement a tots els col·lectius abans esmentats, i els admirats amics de Cardedeu en Transició ens faran viure de què va això de les iniciatives de transició.

Tot plegat, i com mana el manual, de forma divertida i propositiva i  adobada amb un dinar de celebració final. Esteu tots convidats, la transició a començat i no podeu ser els últims en assabentar-vos!
Oriol Guinart
Vaig néixer a Barcelona (1976), però de seguida em van portar cap al Vallès. Visc a Granollers i sóc llicenciat en Geologia per la UB. Faig de professor de secundària i porto força anys implicat en moviments socials i entitats de Granollers. He estat membre de la tècnica dels Xics, cap de colla dels Blaus, i estic moderadament orgullós de la meva ciutat.
Més articles de l'autor
19/06/2015

Pas de Bou

19/02/2015

El quart eix

09/12/2014

Backup de vida

06/11/2014

El Mercat (2030)

06/09/2014

La nit de l'últim barril

24/06/2014

Hissem les veles (2 de 2)

28/05/2014

Parem màquines (1 de 2)

29/04/2014

La millor escola

19/02/2014

Hobbiton o Mad Max

23/01/2014

La llum al final del túnel serà més cara

Participació