Presenten el cartell i el programa de Sant Pere 2023 a Reus

La Festa Major de Reus ja s'acosta, amb Corpus la setmana vinent per anar escalfant l'ambient

Imatge d'arxiu de la Tronada de Reus
Imatge d'arxiu de la Tronada de Reus | Laia Solanellas
31 de maig del 2023
Actualitzat el 26 de juny a la 13:26h
Aquest dimecres s'ha presentat el cartell i la programació de la Festa Major de Sant Pere 2023. Com no podia ser d'altra manera, comptarà amb els actes tradicionals, com l'anada a Completes, els balls de lluïment o la professó. També amb aquelles propostes més festives, però que ja han quedat marcades com a imprescindibles al programa. Des de la Ruta del Masclet fins als Vermuts de Festa Major, que tornaran a la Palma.

Una de les novetats és que hi haurà un nouelementfestiu a la ciutat, la Somera, que es presentarà el 17 de juny, però no sortirà amb el Seguici, i també que la Vitxetaestrenaràvestit el pròxim 7 de juny, per Corpus, creat per la històrica botiga El Barato de Reus.

En el capítol d'efemèrides cal destacar els 450 anys de la campana PetraClàudia del campanar de la Prioral de Sant Pere i els 25 anys del Ball de Cavallets. Pel que fa al pregoner, l'alcalde en funcions Carles Pellicer, ha explicat que "és una decisió que li agradarà prendre a la pròximaalcaldessa" i per això, de moment, es desconeix qui serà.

Considera que no li pertocava a ell escollir qui donarà el tret de sortida oficial a la Festa Major. De fet, la roda de premsa d'aquest dimecres és, probablement, l'última que ha protagonitzat com a alcalde, ara ja en funcions. Un gest al qual ha volgut evidenciar el simbolisme que li suposa.

Ha recordat que l'any passat, la darrera Tronada de la Festa Major de Sant Pere i de la seva alcaldia, la va encendre acompanyat dels representants del Seguici Festiu. En clau de comiat assegura que és "un dels records més potents de la meva alcaldia"
 

El perquè del cartell de Sant Pere 2023

El cartell és obra d'AgustinaSobrino, artista conceptual de l'Illa del Safrà. Agustina Sobrino explica que ja s'havien fet cartells amb la Tronada i amb el Seguici, però "el vestit és una partfonamental de la Festa". De fet, admet que ha sigut una coincidència agradable que la Vitxetaestrenivestit.

Sobrino ha afegit que, com a reusencanascudafora, s'ha "impregnat de la passió dels reusencs per la FestaMajor", i quepassejant pel museu es va fixar en els vestits que hi ha. Va ser llavors quan va decidir afegir la devoció que les modistes de totes les èpoques han posat en els vestits dels elements de la festa major reusenca i dels ciutadans, sobretot quan era habitual estrenar-los per Sant Pere, i ho va plasmar en un cartell en què la roba és la coberta d'un bressol.
 

El cartell de Sant Pere 2023 és obra d'Agustina Sobrino. Foto: J.O.


En el capítol musical, els vermuts de FestaMajor comptaran amb les actuacions dels Filibusters, La Cosina, Fenya Rai i la Banda de la Festa Major, com ja és tradició. Pel que fa a la revetlla de SantPere, la de la plaça Llibertat acollirà els concerts de Band the Cool i la Bruixa Exprés com a revetlla jove.

La Festa Major tindrà un pressupost d'uns 500.000 euros, i aviat es farà pública tota la programació amb els concerts. El regidor de Cultura en funcions, Daniel Recasens, ha apuntat que avui no s'han fet públics tots els concerts i espais musicals que hi haurà aquest mes de juny. Per contra, es vol anunciar de manera conjunta i amb la participació de les entitats implicades.

La roda de premsa ha servit per revelar la imatge del cartell de Sant Pere, a la pantalla. Foto: J.O.

 

 

Efemèrides de pes fins al 2029

Pel que fa al pressupost, és menor que el de l'any passat; tal com ha explicat Recasens, "Sant Pere de l'any passat tenia molt a veure amb el final no de la pandèmia, però sí de la part més cruenta". "Tornem a un Sant Pere més equilibrat, hem d'anar posant-nos al lloc que toca", ha afegit. Tot i això, recorda que els pròxims anys s'han de celebrar efemèrides especialment importants.

Sense dir-ho directament, ha apuntat que també poden implicar tornar a engreixar el pressupost i el programa de Sant Pere i de Misericòrdia. Més enllà dels aniversaris de la recuperació d'alguns Elements Festius, hi ha fets que se celebraran de manera especial. El 2025 farà 700 anys de la primera referència de Corpus, 400 de l'arribada de la relíquia de Sant Pere i 175 de la primera referència de castells.

L'any 2026, 400 anys de l'entrada de la relíquia del patró a la Prioral i, el 2027, 350 de la primera referència explícita de la Tronada. La culminació de tot plegat seran els 550 anys de l'aparició per primera vegada de la paraula entremesos relacionada amb les celebracions de la ciutat i, sobretot, els 125 anys de la Coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia que s'han de commemorar el 2029.
 

Corpus escalfa l'ambient de cara a Sant Pere

Abans dels actes pròpiament dits de Sant Pere, però, encara se celebrarà Corpus la setmana vinent, també amb els actes i elements que li són propis i tradicionals. Nanos, Gegants i Àliga sortiran a ballar pels carrers de Reus, mentre a l'atri de Sant Sebastià, l'Ou com Balla pren el protagonisme. Dijous, a dos quarts de deu del matí i a les quatre de la tarda, els Campaners faran saber que arriba novament la celebració.

També a dos quarts de deu del matí, Gegants i Nanos sortiran a la plaça del Mercadal davant l'atenta mirada de la canalla de les escoles de la ciutat que, a més, esmorzaran coca amb cireres. A les set de la tarda es repetirà l'escena, ja fora de l'horari escolar i, per tant, amb coca amb cireres per a tota la ciutadania.

Pel que fa a l'Ou com Balla, es podrà contemplar de dijous a diumenge, entre deu del matí i una del migdia, i entre cinc de la tarda i dos quarts de nou del vespre. Els actes tradicionals es reprendran dissabte, a dos quarts d'onze del matí, amb la cercavila de la Mulassa, els Nanos, els Gegants si l'Àliga, tots del seguici petit, que culminaran cap a la una amb les ballades a plaça.
 

L'autora del cartell de Sant Pere 2023 durant la presentació. Foto: J.O.

 

Ou com balla i gegants a Reus 

Des de les dotze del migdia, el Campanar de la Prioral tornarà a anunciar la festa, i a dos quarts de set de la tarda serà el Canó de Festes qui surti des de la Casa Rull. A les set de la tarda, novament a la plaça del Mercadal, Mulassa i Gegants ballaran per al públic, i a dos quarts de nou, el foc recorrerà el centre de Reus. Els Bous i la Vedella de foc sortiran des del Campanaret, que faran la seva actuació final a la plaça del Mercadal a les nou del vespre.

Diumenge la ciutat es despertarà amb diferents entitats i col·lectius estenent catifes de flors pels carrers del centre. A les deu des del campanar s'anunciarà la sortida dels Gegants des de l'Ajuntament. A dos quarts d'una a la Prioral de Sant Pere se celebrarà la missa, com es farà a dos quarts de set, quan també se celebrarà a l'església de Sant Francesc.

A tres quarts de set, novament des de l'Ajuntament, els Nanos, els Gegants i l'Àliga sortiran per anar a la professó de Corpus. Es preveu que l'Àliga faci el seu ball solemne curt a la porta de la Prioral a dos quarts de vuit, donant per començada la professó, que acabarà cap a tres quarts de nou del vespre a la plaça del Mercadal.