Després del 28-M: Quan seran els plens d'investidura dels ajuntaments

La gran majoria d'ajuntament es constituiran el dissabte 17 de juny, dia en què també es triaran els alcaldes i alcaldesses

Els ajuntaments es constituiran i elegiran els alcaldes i alcaldesses el dissabte 17 de juny.
Els ajuntaments es constituiran i elegiran els alcaldes i alcaldesses el dissabte 17 de juny. | Neus Bertola/ACN
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:14h
Aquest diumenge es van celebrar les eleccions municipals i des de dilluns els diferents partits han iniciat les converses per formar els nous governs municipals del mandat 2023-2027. En aquest sentit, la majoria d'ajuntaments es constituiran el dissabte 17 de juny, el vintè dia posterior a la celebració dels comicis. Si s'ha presentat recurs contenciós administratiu a la proclamació dels regidors, es constituirà vint dies més tard, el 7 de juliol.

El procediment comença amb la formació de la mesa d'edat, amb els regidors més i menys edat que estiguin presents a l'acte. Després de constituir-se la mesa d'edat i la corporació municipal, els regidors i regidores juraran o prometran la Constitució. Una vegada fet això, es procedirà a l'elecció de l'alcalde o alcaldessa.
 

Com s'elegeix l'alcalde o alcaldessa

En aquest sentit, podran ser candidats a alcalde qualsevol regidor que hagi encapçalat una llista electoral. Així, es farà una votació i serà proclamat alcalde o alcaldessa el candidat que el dia de la sessió constitutiva obtingui la majoria absoluta dels membres de la corporació. En el cas de Tarragona o Reus, la majoria absoluta és de 14, ja que els plenaris estan formats per 27 electes.

En cas que cap candidat assoleixi la majoria absoluta a la primera votació serà proclamat alcalde o alcaldessa el regidor o regidora que encapçali la llista que hagi obtingut més vots en les eleccions municipals. En cas d'empat a vots i regidors, l'alcaldia es decidirà per sorteig.

Pel que fa als municipis d'entre 100 i 250 habitants, que funcionen amb règim de llistes obertes, qualsevol dels regidors electes pot ser candidat a alcalde o alcaldessa i qui aconsegueixi la majoria absoluta serà proclamat. Si cap dels regidors no obté la majoria absoluta, serà proclamat el regidor que hagi obtingut més vots el 28-M.

Finalment, els municipis que funcionen en règim de consell obert —en el cas de Tarragona, Savallà del Comtat i Senan, ambdós a la Conca de Barberà—, els alcaldes són elegits directament pels veïns per sistema majoritari.