És Dijous de Corpus: Tots els actes de la jornada al Camp de Tarragona

Reus i Valls actuen com a epicentres festius de la diada de Corpus a la demarcació de Tarragona

La coca amb cireres és un menjar típic de Corpus en alguns municipis de Tarragona.
La coca amb cireres és un menjar típic de Corpus en alguns municipis de Tarragona. | Laia Solanellas
08 de juny del 2023
És Dijous de Corpus i el Camp de Tarragona té dos epicentres destacats en la jornada d'avui. Per una banda, Reus té com a protagonistes els gegants, la coca amb cireres i l'Ou com Balla. Per l'altra, Valls viu la posada de llarg dels gegants negres, amb l'estrena del nou vestuari i la restauració que s'ha dut a terme en els últims mesos.

La capital del Baix Camp comença la diada ben d'hora. A les 9.30 h, des del campanar, té lloc el Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l’Ajuntament, hi ha la sortida en cercavila de la Mulassa i dels Gegants per recórrer els carrers de la ciutat i es distribueix la coca amb cireres a tots els infants de les escoles.

Paral·lelament, de 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la plaça del Castell, hi ha l’Ou com Balla. A les 16.00 h, des del campanar, hi haurà el Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l’Ajuntament, sortida en cercavila de la Mulassa i dels Gegants per recórrer els carrers de la ciutat.
 
Per últim a les 19.00 h, a la plaça del Mercadal, tindrà lloc l'arribada de la Mulassa i dels Gegants, que ens oferiran les seves ballades al so de la música de les gralles i el timbal. Durant l’acte, degustació de coca amb cireres per a tothom, amb la col·laboració del Col·lectiu del Masclet i del Forn Sistaré.
 

Imatge dels gegants de Reus Foto: Laia Solanellas

Els gegants negres, els protagonistes a Valls

A la capital de l'Alt Camp, avui es desvela el resultat de les tasques de conservació i restauració a què han estat sotmesos els dos gegants negres de Valls. L'escenari triat per a l'acte, que és obert a tothom, és l'antiga església de Sant Francesc, rehabilitada recentment com a nou equipament cultural de la ciutat. En aquest entorn històric es farà la presentació dels treballs realitzats als gegantons, tant en la part escultòrica com de vestuari, i es descobrirà la nova aparença de les figures per primer cop al públic assistent.

Gegantó Lladrefaves de Valls i Gegantona de Valls Foto: Carles Cubos Serra



L'acte de presentació, que és a les 19.30 h, comptarà amb la participació dels autors del procés: Carlos Morillo i Paula Briones, ambdós conservadors i restauradors de béns culturals graduats per l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, com a autors de les tasques de conservació i restauració de les figures; i Josep Maria Casas, de la botiga centenària El Barato de Reus, com a autor del disseny i confecció dels nous vestits. La banda sonora la posarà el músic i compositor vallenc Francesc Sans, qui interpretarà les tonades del repertori històric vallenc, estretament lligades a les figures. Finalment, hi haurà una cercavila fins a la plaça del Blat.