Aquests han sigut els anteriors vestits de la Vitxeta de Reus

Dels Gegants de Reus, la Vitxeta és la que més vegades ha canviat d'aspecte i, especialment, de vestit

El vestit que portava fins ara el va estrenar l'any 2017, i va fer-se un canvi de pentinat el 2019
El vestit que portava fins ara el va estrenar l'any 2017, i va fer-se un canvi de pentinat el 2019 | Laia Solanellas
07 de juny del 2023
Actualitzat el 09 de juny a les 12:01h
Es diu que antigament, el vestit de la geganta Vitxeta de Reus marcava la moda que seguirien les dones que s'ho podien permetre els pròxims anys. És per això que, tradicionalment, ha sigut la figura dels Gegants de Reus que més vegades ha canviat d'aspecte.

La presentació del nou vestit, que s'ha fet aquest dimecres, marca una nova fita a la història de la geganta més presumida de Reus. L'últim canvi de vestit es va fer l'any 2017 i, el 2019, es va deixar anar una mica el monyo que portava als cabells.
 

L'any 2019 es va canviar el pentinat de la Vitxeta de Reus, deixant-li anar força el monyo que portava Foto: Laia Solanellas


Fins ara ha tingut un fotimer de vestits diferents, i el que s'ha presentat aquest dimecres, 7 de juny, és l'últim de la llista. Abans del blau que portava fins ara, n'havia portat un de lila, que va estrenar l'any 2010.
 

Imatge d'arxiu de la presentació del vestit que la Vitxeta va estrenar el 2010 Foto: @reusenc2 / Youtube


El canvi que s'ha fet ara arriba uns sis anys després de l'últim i, abans d'aquell, el vestit l'havia portat set anys. L'anterior canvi, per contra, es va fer cinc anys després d'haver estrenat vestit. Va ser el 2005, i no va afectar només la Vitxeta.
 

Imatge de la Vitxeta després que es renovessin les parelles de Gegants l'any 2005 Foto: Carrutxa


Aquell any, en el marc de la Festa Major de Sant Pere, es van renovar les parelles més històriques dels Gegants de Reus, els Vitxets, els Moros i els Indis. Les antigues van acabar desant-se i exposant-se al museu, encara avui. Abans d'això, la Vitxeta portava un vestit rosat.
 

Imatge de la Vitxeta antiga, l'anterior a la renovació de l'any 2005 Foto: Carrutxa


Tot i que la memòria recent, i sobretot la digital, arribi majoritàriament fins aquí, publicacions com La Teiera demostren que hi ha imatges d'arxiu més antigues. Una de les més destacables pel vestit, però sobretot també pel pentinat és la de principis de la dècada dels noranta.
 

Vestit que portava la Vitxeta a principis dels anys noranta Foto: Salvador Palomar