«Un símbol del Vendrell»: faran una rèplica de la Manuela, l'última barca de Sant Salvador

El Museu Pau Casals acull una exposició sobre la seva història amb motiu de la Festa de la Mar

La Manuela, quan encara estava a la platja de Sant Salvador.
La Manuela, quan encara estava a la platja de Sant Salvador. | Ajuntament del Vendrell
09 de juny del 2023
La Manuela va ser l'última barca de pesca que hi va haver a la platja vendrellenca de Sant Salvador. Després d'anys esllanguint-se a la sorra, el passat 2021 els seus propietaris i l'Associació Patí Català Calafell van arribar a un acord perquè aquesta l'acollís a les seves instal·lacions

Ara, amb motiu de la Festa de la Mar que se celebra aquests dies entre Calafell i el Vendrell, s'ha impulsat una exposició als jardins del Museu Pau Casals sobre la seva història. En la inauguració de la mostra, aquest passat dimecres, es va anunciar que se'n farà una rèplica per conservar la seva memòria.

Tal com explica Josep Inglada, de l'associació calafellenca, la degradació que havia patit la barca els últims anys en fa impossible la seva restauració. Es farà un repintat i alguna millora, però la barca ja no podrà tornar a la mar, i es quedarà al museu del Patí Català Calafell

Però gràcies a un conveni entre l'entitat i l'Ajuntament del Vendrell, sí que es podrà fer una rèplica de l'embarcació, de la mateixa manera que s'ha fet amb una altra barca històrica, la Francisca de Calafell. Inglada apunta que la Manuela ja "comença a ser un símbol" del Vendrell, fet que ha motivat aquest projecte.

La Manuela i els Parranda

L'exposició que es pot veure fins al diumenge 11 de juny porta per títol 'La Manuela i els Parranda', en referència al nom de la família propietària de l'embarcació. Fins ben entrat el segle XX, els Parranda eren una de les tres famílies de pescadors que hi havia a Sant Salvador. Les altres dues eren els Esparrillaire i els Calau.  

La mostra explica la història dels Parranda i la Manuela, amb diverses fotografies que ha aportat la família i altres veïns de Sant Salvador, Calafell o el Vendrell. També es projecta un vídeo que s'anomena 'La Manuela, la barca de les set vides'.

La mostra està organitzada per l'Associació Patí Català i la regidoria de Turisme del Vendrell. Al mateix lloc es pot veure una altra exposició sobre el Port de Sant Salvador.
 

Imatge de la Manuela a l'exposició que s'està fent a Sant Salvador. Foto: TGNDigital