Commemoren els 215 anys del setge i destrucció de l'Arboç a mans de l'exèrcit napoleònic

Els campaners faran un toc a Sometent i a Foc

L'Arboç va patir el setge de l'exèrcit napoleònic el 1808.
L'Arboç va patir el setge de l'exèrcit napoleònic el 1808. | Ajuntament de l'Arboç
Redacció / M.G.
08 de juny del 2023
Actualitzat a la 13:16h
L'Arboç commemorarà aquest divendres 9 de juny els 215 anys del brutal atac que va patir la vila per part de l'exèrcit napoleònic. L'acte es farà a les set de la tarda, quan els Campaners de l'Arboç faran un toc a Sometent i a Foc des dels campanars de l'església de Sant Julià.

Els fets del 1808 van tenir lloc quan un petit destacament de l'exèrcit francès que pujava de Tarragona va ser atacat als afores de l'Arboç per una trentena de sometents de Valls i d'altres pobles veïns. Quan la resta de l'exèrcit va arribar per ajudar els seus companys, els sometents van buscar refugi a la vila aleshores emmurallada de l'Arboç.

L'exèrcit napoleònic va encerclar la població i la va sotmetre a un brutal setge. Després, els soldats van entrar al toc de Mata-Degolla, que significava que no agafarien presoners. L'única defensa eren els sometents que s'havien refugiat al poble i la població civil, armada amb qualsevol estri. 

Mentre això passava, les campanes de l'església tocaven a Sometent i a Foc, cridant a la població de la contrada perquè ajudessin la vila. Un canó francès va voler silenciar el toc i va disparar al campanar sense èxit. Va deixar una marca encara ben visible al campanar dret de la façana principal. L'endemà, l'exèrcit francès va marxar deixant darrere un rastre de sang, cendres i destrucció.