La Cartoixa d’Escaladei i el Castell de Miravet incorporaran realitat virtual

La Generalitat vol acostar el patrimoni cultural català al públic escolar, local i internacional des d'un nou punt de vista a través del projecte 'Els ulls de la història'

Imatge de l'entrada a la Cartoixa d'Escaladei.
Imatge de l'entrada a la Cartoixa d'Escaladei. | Anna Ferràs/ACN
08 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:26h
La Generalitat vol acostar el patrimoni cultural català al públic escolar, local i internacional des d'un nou punt de vista a través del projecte 'Els ulls de la història', que vol fer "més atractives, inclusives i accessibles" les visites patrimonials. Per aconseguir-ho, intervindrà els tres propers anys en cinc elements patrimonials de Catalunya, dos dels quals estan ubicats a les comarques de Tarragona.

Es tracta de la Cartoixa d'Escaladei i el Castell de Miravet, que se sumen al Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul), al Conjunt Monumental de la Vall de Boí i al monestir de Sant Pere de Rodes. L'objectiu és oferir una experiència immersiva, millorar-ne la museografia i incorporar-hi nous suports interactius.

La iniciativa també crearà deu maletes pedagògiques per a les escoles que reconstruiran a les aules els cinc espais monumentals a través del metavers.
 

Un espai de promoció al Palau Moja de Barcelona

El programa 'Els ulls de la història' també preveu una reforma del Palau Moja per crear un espai de promoció "vivencial i immersiu" del patrimoni cultural català material, però també l'immaterial, i fer-lo "interessant turísticament" a una part dels vuit milions de turistes que passegen cada anualment per la Rambla de Barcelona.

L'objectiu és, segons la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, fer que els visitants acabin desplaçant-se fins als espais reals.
 

Un projecte a tres anys vista

La primera fase del projecte, amb un calendari de tres anys que s'allarga fins al 2025, intervindrà progressivament els cinc monuments escollits. L'any que ve es preveu que estigui enllestida la intervenció del conjunt de la Vall de Boí, El Cogul, així com l'actuació al Palau Moja.

Entre l'any que ve i el 2025 s'incorporarà la Cartoixa d'Escaladei i les deu maletes pedagògiques ja estaran disponibles per a les escoles, amb una primera prova pilot ja el curs que ve. No serà fins al 2025 que s'inaugurarà la intervenció a Sant Pere de Rodes i al Castell de Miravet.
 

Una experiència innovadora a través del metavers

El projecte 'Els ulls de la història' s'endinsa en el món educatiu, per donar la volta a l'aprenentatge sobre el patrimoni, i convertir-lo en vivencial. L'alumnat viurà una experiència innovadora en el metavers i podrà entrar als monuments des de la mateixa aula amb ulleres de realitat virtual.

La transformació digital també s'implementarà als monuments del territori amb nous relats basats en "petites històries", noves museografies i noves experiències amb les ulleres virtuals, que faran que la ciutadania se senti interpel·lada.

En aquest sentit, des de la conselleria es busca renovar la generació dels relats, "quins i com s'expliquen i com es resignifiquen", segons Hernández. Per això, reivindica la importància de "l'anècdota", sovint "denostada" però que permet al visitant arribar a partir de "fets menors, sovint locals i privats" a transcendir a "l'universal i públic".

"Hem de generar una nova mirada més inclusiva i de gènere sobre el patrimoni amb noves lectures", ha explicat la directora general de Patrimoni Cultura.