El PSC i Ara Reus sumen ERC al pacte de govern

Es preveu que l'acord es faci públic aquest divendres al matí

Si es confirma l'entesa, el pròxim govern tindrà la majoria absoluta assegurada
Si es confirma l'entesa, el pròxim govern tindrà la majoria absoluta assegurada | Ajuntament de Reus
08 de juny del 2023
Actualitzat a les 22:12h
Després del "primer acord de govern", el PSC i Ara Reus haurien aconseguit el segon sumant ERC al pacte per constituir el pròxim consistori. Segons ha publicat Canal Reus TV, les tres forces haurien arribat a una entesa per formar el govern de l'Ajuntament per al mandat 2023-2027. Un acord que, segons sembla, es faria públic aquest divendres, 9 de juny.

El dia 1 de juny, Sandra Guaita i Daniel Rubio van anunciar un pacte que deixava molt poques alternatives. Amb Vox descartat per tothom, l'única suma que podia deixar-los fora del govern era la dels vots d'ERC, Junts, PP i CUP. Una alternativa que ERC hauria explorat plantejant el suport dels populars des de l'oposició a canvi de cedir-los la presidència d'alguns consells d'administració, segons ha transcendit.

Finalment, aquesta opció, aritmèticament possible, però políticament complicada, hauria quedat descartada. El següent escenari, que és el que s'hauria treballat aquesta setmana segons apunta el mitjà, hauria sigut el de sumar ERC a l'acord del PSC i Ara Reus. La cap de files dels socialistes havia insistit que treballaria perquè el govern superés la majori absoluta pelada de catorze regidors si era possible.

Si es confirma aquesta entesa, el futur govern tindrà quinze regidors entre les tres forces, vuit del PSC, cinc d'ERC i dos d'Ara. Igual que Guaita i Rubio, la republicana Noemí Llauradó també havia deixat clar que no tancava la porta a cap possibilitat, malgrat que hagués iniciat les trobades postelectorals amb l'objectiu d'aconseguir la suma que la portés a l'alcaldia.

Aquest acord a tres bandes suposaria mantenir dos dels tres socis de l'actual govern, i en quedaria fora Junts, mentre que hi entraria el PSC. En nombre de regidors es mantindria la mateixa representativitat que fins ara, ja que Junts, ERC i Ara han governat també amb 15 regidors. Aquest mitjà ha intentat confirmar o desmentir el pacte, però els partits implicats no han respost la petició o han optat per no fer-ne comentaris.