El pacte entre el PSC, ERC i Ara Reus dividirà el govern en sis grans àrees

Oficialitzat l'acord, s'ha apuntat qui s'encarregarà de cada àmbit

El pròxim govern de Reus tindrà quinze integrants de tres partits diferents
El pròxim govern de Reus tindrà quinze integrants de tres partits diferents | Laia Solanellas
09 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:15h
Tal com es preveia, aquest divendres al matí s'ha fet oficial el pacte de govern entre el PSC, ERC i Ara Reus a la capital del Baix Camp. Els tres partits asseguren que tenen un model de ciutat coincident i que és aquesta la base que els ha permès establir l'acord. Tot i això, admeten que hauran de treballar discrepàncies notables, com les que fan referència a la reforma del Carrilet.

L'entesa entre les tres forces compta amb quinze regidors al plenari municipal, tenint en compte que la majoria absoluta s'aconsegueix a partir dels catorze. Amb aquest escenari, Sandra Guaita serà alcaldessa el pròxim 17 de juny, quan es constitueixi el nou consistori. Liderarà un govern que es dividirà en sis grans àrees, capitanejades per cadascuna de les tinences d'alcaldia, i on no es mantindrà la figura de la vicealcaldia.

El PSC s'encarregarà de tres àmbits, començant pel de Promoció Econòmica i Coneixement a través de Josep Baiges. També tindrà Serveis a les persones i drets socials a través d'Anabel Martínez i Serveis Generals i Hisenda sota la batuta de Manel Muñoz. Pel que fa a ERC, prendrà les regnes de dues grans àrees.

Per una banda, Projecció de Ciutat i Cultura, en mans de Noemí Llauradó, i per l'altra, Urbanisme, previsiblement, amb Marina Berasategui al capdavant. Finalment, Ara Reus mantindrà l'àrea de Medi Ambient, que continuarà gestionant Daniel Rubio, i a la qual sumarà Via Pública. Sota aquesta estructura principal de sis tinències d'alcaldia es desplegaran les regidories del govern, que distribuiran les competències de cadascuna d'elles.
 

Noemí Llauradó, Sandra Guaita i Daniel Rubio han anunciat el pacte de govern des de davant de l'Ajuntament Foto: Laia Solanellas

 

Es manté la incògnita del repartiment de regidories

Havent anunciat l'alcaldia i les sis tinencies d'alcaldia, queden vuit regidors de govern dels quals no s'ha fet públic quina regidoria portaran. Tot i això, els perfils personals i professionals permeten apuntar alguns indicis. Per part del PSC, Pilar López es va presentar com un actiu en Educació, àmbit que podria entrar dins de la part de Coneixement de l'àrea liderada per Josep Baiges separant-la de Cultura.

A Daniel Marcos se'l va anunciar com una aposta vinculada a la Joventut, regidoria que podria quedar sota el paraigua de Benestar Social o de Serveis Generals, i que podria anar acompanyada d'altres responsabilitats. Maria del Mar Escoda era presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Gaudí fins que va anunciar que anava a la llista del PSC. Un càrrec al qual podria correspondre la regidoria creada el mandat passat de Relacions Cíviques, dissenyada com a interlocutora amb les entitats veïnals.

Finalment, Enrique Martín s'ha destacat des de fa anys com a membre sindical, primer a Correus en concret, i després en àmbits més generals a través de la UGT. Pel que fa a ERC, Daniel Recasens podria mantenir l'àmbit de Cultura, que ha liderat fins ara. Montserrat Flores s'ha encarregat de la regidoria de Participació, però associada a la de Serveis Generals que ara ha passat a mans socialistes.

Pel que fa a Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació fins ara, es desconeix si mantindrà aquesta funció o quedarà repartida en altres regidories. Finalment, a Ara Reus, Dolors Vázquez ha sigut regidora de Seguretat aquest mandat, una atribució que no s'ha concretat en qui recaurà a partir d'ara i, per tant, no es descarta que es mantingui sota el seu lideratge.
 

La roda de premsa s'ha fet amb la presència dels quinze integrants del pròxim govern de Reus Foto: Laia Solanellas

 

El futur govern aposta per "una governança diferent"

A la roda de premsa d'aquest divendres s'ha preguntat per les discrepàncies notables en projectes concrets entre els partits del futur govern. L'exemple clar és el Carrilet, on el PSC i Ara Reus defensen no traslladar el mercat, sinó reformar-lo, i ERC aposta perquè s'ubiqui a l'avinguda. Guaita ha afirmat que "ens hem posat d'acord en els projectes que ens uneixen" i, a partir d'ara, assegura que treballaran les discrepàncies i la manera d'abordar-les.

Ha deixat clar que, a partir d'ara, es vol implantar "una governança diferent" a l'Ajuntament de Reus. Amb l'anunci d'avui donen per tancat el futur govern municipal, però aposta per establir "llocs de diàleg i debat per a grans àrees de ciutat" amb l'oposició.

Un exemple és la comissió d'Infraestructures en la qual, aquest mandat, el PSC s'ha sumat des de l'oposició per treballar projectes com la futura estació de Bellissens. També considera que "hi ha d'haver un canvi en la relació amb els treballadors municipals", als quals vol fer partícips dels projectes de govern.
 

Una de les imatges de l'anunci ha sigut la presència dels exalcaldes socialistes Lluís Miquel Pérez i Josep Abelló, felicitant el pacte Foto: Laia Solanellas

 

Un acord de govern "fàcil"

Durant la presentació de l'acord de govern feta aquest divendres, Guaita ha assegurat que, igual que va ser-ho amb Ara Reus, "amb ERC també ha sigut molt fàcil" arribar a una entesa. Manté que s'ha prioritzat el model de ciutat, que té prou trets coincidents entre les tres forces polítiques. La futura alcaldessa defineix el pacte com "un govern estable per donar resposta immediata a les necessitats de la ciutadania".

Pel que fa a Llauradó, ha exposat que "amb els reptes que tenim, necessitem estabilitat", un motiu de pes, segons ha plantejat, per donar suport al "pacte de ciutat" per governar l'Ajuntament. Una estabilitat que considera que és clau per frenar l'auge de l'extrema dreta. Afirma que els republicans estan "contents de poder contribuir a fer ciutat" a partir de les bases que han posat fins ara.

Pel que fa a Rubio, ha insistit que l'objectiu és "que Reus sigui una ciutat forta". És per això que, sense esperar al 17 de juny, els pròxims dies ja es mantindran reunions entre els partits per detallar la línia de treball de cada àrea. Unes trobades on s'han de prioritzar les "línies programàtiques que compartim".