Protecció Civil repetirà dimarts la prova d'alertes a mòbils a Tarragona

La primera prova es va fer el passat mes d'abril, però una errada en l'eina d'enviament va provocar que els missatges no arribessin a la majoria dels telèfons

Una veïna mostra el missatge rebut al telèfon mòbil durant la prova del passat 12 d'abril.
Una veïna mostra el missatge rebut al telèfon mòbil durant la prova del passat 12 d'abril. | Mar Rovira/ACN
09 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:24h
Protecció Civil repetirà la prova del sistema d'alertes de missatgeria mòbil a les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès aquest pròxim dimarts. Els ciutadans rebran un missatge, acompanyat d'un soroll estrident, entre les onze del matí i la una del migdia amb un text que alertarà que es tracta d'una prova.
 
El Govern va provar el sistema de missatgeria en aquestes comarques el passat 12 d'abril, però una errada d'enviament va provocar que els missatges no arribessin a la majoria dels mòbils. Llavors, la Generalitat va exigir que es localitzés i solucionés el problema i el Ministeri de l'Interior va manifestar de forma ràpida que ho havia resolt.

Fins ara, s'han fet tres proves del sistema. La primera d'elles, el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, la segona, el 12 d'abril a la demarcació de Tarragona i al Penedès, i la tercera, el 27 d'abril a les comarques de la Catalunya Central i Girona. La prova de Barcelona es farà més endavant i encara s'ha de determinar la data.
 

Crida a respondre l'enquesta per avaluar el funcionament de la prova

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha recordat aquest divendres que tots els telèfons de les persones que es trobin a Tarragona, Terres de l'Ebre o Penedès en la franja horària establerta rebran el missatge. També ha explicat que s'han coordinat amb el Servei Català de Trànsit i amb els operadors de transport per ferrocarril perquè informin els usuaris.

"És rellevant que tothom sàpiga que dimarts es farà la prova, que llegeixi el missatge quan el rebi i que tinguin en compte, tal com indicarà el mateix missatge, que no cal trucar al 112, que és una prova", ha subratllat Cassany.

Per la seva banda, el delegat del Govern, Àngel Xifré, ha fet una crida a respondre l'enquesta per tal d'avaluar el funcionament de la prova i poder alertar l'Estat de possibles problemàtiques que puguin sorgir.

Segons Interior, com que l'eina de missatgeria desenvolupada per l'Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat ha habilitat aquesta enquesta perquè els ciutadans informin de si l'han rebut o no.
 

Missatge acompanyat d'un soroll estrident

Tots els telèfons que es trobin al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès rebran el següent missatge de text: "PROVA D'ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te".

El missatge s'enviarà en català, castellà i anglès i anirà acompanyat d'un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge. Des de Protecció Civil remarquen que les persones que el rebin només cal que llegeixin el missatge abans de prémer la tecla que surti en pantalla per tal que el so finalitzi.

Les persones que per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons no vulguin rebre'l, hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo, tot i que hi ha alguns models de telèfon en què les alertes sonen encara que sigui en mode avió.