​«Amb el PP no hi ha coincidència ideològica, però sí de voler estabilitat pel Vendrell»

​Entrevista a Kenneth Martínez, que encara el seu segon mandat com a alcalde de la capital del Baix Penedès

Kenneth Martínez inicia el segon mandat com a alcalde del Vendrell.
Kenneth Martínez inicia el segon mandat com a alcalde del Vendrell. | Ramon Costa AFN Press
05 de juliol del 2023
Kenneth Martínez encara el seu segon mandat al capdavant de l'Ajuntament del Vendrell amb l'aval que dona que el seu partit hagi augmentat en vots i regidors després de quatre anys de govern. Els socialistes han signat un pacte de govern amb el PP que els ha de donar "estabilitat" durant aquest mandat.

Un cop renovada la investidura, TarragonaDigital ha parlat amb el batlle vendrellenc per concretar alguns dels projectes previstos per a l'actual mandat. La naturalització de les platges, els edificis del Tabaris i el Brisamar, la transformació de les rieres o el Parc del Botafoc són alguns dels més destacats.
 
—Quin interpreta que ha estat el missatge dels ciutadans amb els resultats del 28-M al Vendrell?
—Home, jo crec que ha estat molt clar. Quan hi ha un augment dels suports, passant d’un 28% a un 35% dels vots, és que la gent valora la feina feta els quatre anys anteriors i que confien en tu per continuar en la mateixa línia en els pròxims quatre anys. Aquest era el nostre objectiu, ampliar la majoria optimista.

—Hi ha també un missatge amb l’entrada de Vox com a tercera força?
—Malauradament, és la quota que ens toca. L’extrema dreta està pujant a tota Europa, pels dubtes que hi ha els últims anys. Quan no és una pandèmia, és una guerra, o una guerra dins d’una guerra. Tot això genera incertesa i una part de la població s’agafa a aquesta gent que predica fórmules suposadament màgiques i falsedats. El moment és complex i no hi ha cap solució fàcil davant d’això. L’únic que podem fer és continuar treballant i explicar a la gent la complexitat del món en què vivim, alhora que fem front a totes les intoleràncies socials, individuals o col·lectives, que predica l’extrema dreta.

—Què ha motivat l’acord amb el PP?
—Fonamentalment, poder tenir un govern amb majoria que doni estabilitat, per així poder continuar transformant el Vendrell. Potser no hi ha una coincidència ideològica, però sí que tenim una coincidència per tenir una estabilitat al Vendrell.

—El govern està tancat o encara es pot ampliar?
—El PSC és capaç d’arribar a acords amb totes les forces polítiques, excepte amb les que no respecten la convivència. De fet, jo mateix he arribat a un acord a la Diputació de Tarragona amb ERC, a un acord amb Junts al Consell Comarcal del Baix Penedès i a un acord amb el PP al Vendrell. Per tant, és evident que no tenim límits fora del respecte a la convivència. No estem tancats a sumar més forces, però la col·laboració no s’ha de limitar només a formar part del govern, sinó que es poden arribar a altres acords com els que vam fer el mandat passat amb Podem o Junts pel Vendrell en diferents pressupostos. Hi ha moltes fórmules de col·laboració i nosaltres les explorarem, perquè hi ha projectes transversals que necessiten el màxim suport possible.


Els projectes per a les platges

—Un cop delegades les atribucions de govern, ja s’han començat a marcar algunes línies mestres en diferents regidories. A la de Platges sembla que, en alguns punts, difereixen del que s’estava aplicant fins ara, com la neteja de la sorra o la possibilitat de fer una platja per a gossos. Estava còmode el PSC amb alguns aspectes de la gestió de les platges de l’AVP?
—Sí. Nosaltres érem un govern unit, solidari i corresponsable, però cada moment té les seves decisions. Nosaltres ara entenem que, sobre les línies mestres del passat mandat, es poden fer algunes concrecions d’un altre grau. Les decisions les prens amb la voluntat que funcionin bé, però en el fons això no deixa de ser la proposta, i després has de veure com funciona millor a la realitat. És el funcionament natural de les administracions, ajustar per donar un millor servei, respectant sempre l’entorn natural que són les platges. Per tant, còmodes no, més que còmodes perquè són les nostres decisions, compartides i corresponsables.

—El pla de naturalització de les platges es mantindrà igual?
—Sí, sí. Nosaltres hem d’anar a explicar a la ciutadania que les platges són un entorn natural, i l’activitat entròpica ha d’anar supeditada a aquest entorn natural. És la línia marcada.

—En el context actual de sequera, imagino que es mantindran les dutxes tancades aquest estiu.
—Sí, nosaltres sempre hem dit que l’aigua és un bé escàs, i més en aquest moment de sequera. Per tant, s’ha de fer un ús responsable, perquè és un bé finit. Nosaltres entenem que a les platges hi ha d’haver tots els serveis mínims perquè siguin una destinació de qualitat, i un  mínim d’aigua hi ha d’haver, però la concreció de si són només rentapeus o dutxes s’ha de mirar segons les necessitats de cada moment. El gran repte del país, no només a les platges, és el de l’aigua. La depuradora de Santa Oliva, per exemple, que deixa anar litres i litres d’aigua a la riera, s’ha de convertir en una planta de reciclatge, per poder reaprofitar l’aigua. Ara mateix només li donem un ús, i això és un luxe que no ens podem permetre. Ja hem començat a parlar amb l’ACA per avançar cap aquí.

—Quan pot estar llest el nou Tabaris?
—L’hem de tenir llest abans d’acabar el 2023. Per tant, hauríem d’acabar-lo a la tardor, perquè després hem de fer el tràmit administratiu de presentar tota la documentació al FEDER.

—Es manté en peu el projecte per fer un espai de salut i esport al Brisamar?
—Sí. Hem de donar un ús a aquest edifici del centre de Coma-ruga, que està en estat ruïnós. La promoció de l’esport i la vida saludable és una de les prioritats d’aquest govern, i és necessari tenir una nova instal·lació esportiva al municipi, que la intenció és que estigui a les platges. Per això se li podria donar aquest ús.

Transformació urbanística i aparcaments

—Pel que fa a la transformació urbana del municipi, quins seran els passos més immediats un cop finalitzin les obres a la Cristina Baixa?
—Ara començarem a redactar els projectes de la segona onada de la transformació urbana. Els dos principals, i que a més van relacionats, són el projecte de transformació de les rieres al pas pels trams urbans i el del Parc del Botafoc, pel qual ja s’està fent el concurs d’idees. I en paral·lel hem d’anar a la zona de la Rambla, que és quan tocarà decidir de forma definitiva on fem el segon aparcament soterrani del Vendrell. I ja aprofito per anunciar que també farem un aparcament al centre de Coma-ruga, que en aquest cas serà en superfície o en vertical, per raons òbvies i relacionades amb la capa freàtica.

—Està decidit el lloc?
— Hi ha dues opcions, que són, per una banda, la plaça de les Moreres i, per l’altra, el solar de Cal Marti, a l’avinguda Palfuriana. En ambdós casos s’ha de fer algun tràmit urbanístic abans, per poder-los usar com a aparcament.

—Encara no està finalitzat el pla d’aparcaments?
—Està a la fase final de valoració de les conclusions. Suposo que al setembre farem la presentació ciutadana, perquè aquest mandat, com a mínim, hem de posar les bases dels dos aparcaments.

—Començarem a veure obres al parc del Botafoc aquest mandat? És factible desenvolupar el projecte amb fons propis o cal, de manera imprescindible, trobar subvencions?
—L’objectiu és que puguin començar aquest mandat, sí. Òbviament, les subvencions ajuden, tot i que dins dels recursos de l’Ajuntament es podria anar fent amb un pla plurianual. El Next Generation de les rieres l’hem de tenir acabat el 2025, i entenem que els dos projectes són una unitat, per tant, haurien d’anar en paral·lel les dues intervencions.

Inseguretat i ocupacions

—El nou regidor de Seguretat Ciutadana ha dit que una de les prioritats del mandat serà “lluitar contra les ocupacions i la inseguretat als carrers”. Què pot fer l’Ajuntament en aquests camps?
—Doncs certament, els ajuntaments no tenim competències en aquests camps, però al final acabem assumint les nostres competències i les del veí. En ocupacions, quan són delictives o conflictives, dins del que ens permet la llei sí que podem actuar, igual que podem fer en aspectes d’inseguretat relacionats amb els robatoris. Amb més presència policial al carrer, però també amb més recursos de la Generalitat a través dels Mossos. Per això demanem al Govern català més inversió en aquest tema.
 
—Alguna decisió presa sobre el complex ocupat de la Creu de Coma-ruga?
—Sí, sí. No puc avançar algunes coses, però les denúncies de la Sareb estan fetes i les resolucions judicials, també. Per tant, confio que en relativament poc temps hi hagi una actuació, que no puc dir quina serà per seguretat pròpia de la mateixa actuació. 

—Alguna notícia sobre l’estat de la licitació de la neteja viària? Segueix tot parat al Tribunal de Contractes?
Sí, després del recurs que va fer un grup polític, el tribunal ho va suspendre, i estem a l’espera que es resolgui. Estem convençuts que el treball tècnic ha estat correcte i esperem que el tribunal resoldrà que pot continuar la licitació. Si no, caldrà refer la tramitació en el punt que digui el tribunal. Però tenim molt clar que l’objectiu és actualitzar un contracte que està totalment obsolet.

—Alguna informació de com està el projecte d’ampliació de l’hospital?
—Nosaltres estem tramitant ara l’ampliació de la concessió del solar, que és municipal. Quan es va construir l’edifici es va fer una cessió per 50 anys i ara l’hem d’ampliar, alhora que tramitem la llicència d’obres. En principi, els treballs haurien de començar, segons el calendari, aquest mateix any 2023.

—Com està el procés perquè hi hagi un nou gerent a la TV local?
—Ara es constituirà el nou consell d’administració, perquè això és una empresa municipal, i seran els consellers delegats pels partits els que decidiran què cal fer.