En marxa els dos mesos de tall de circulació a la carretera de Misericòrdia

El sentit Cambrils de la via estarà tallat al tram inicial fins al 8 de setembre

Les obres han de millorar el drenatge i construir un carril bici
Les obres han de millorar el drenatge i construir un carril bici | Jordi Olària Gras
25 de juliol del 2023
Les obres per millorar i habilitar un carril bici a la carretera entre Reus i Cambrils estan en marxa. Per poder-les executar s'ha tallat el trànsit en direcció Cambrils al primer tram de la carretera. El tall va començar fa tot just una setmana, el 18 de juliol, i està previst que s'allargui fins al 8 de setembre.

El projecte ha de servir per fer un carril bici en paral·lel a la carretera. Entre enguany i l'any vinent, la nova infraestructura hauria d'arribar fins a Cambrils amb un traçat d'uns 6,7 quilòmetres. A la sortida de Reus queda per resoldre com es connecta el carril bici urbà amb el de nova construcció.

A hores d'ara no hi ha projecte concret, almenys que s'hagi fet públic, per fer passar el carril bici per la rotonda que connecta la carretera de Misericòrdia amb la T-11. El que tampoc inclou el projecte, tot i que també formava part de les històriques reivindicacions veïnals, és una vorera. Reclamaven que, a més del pas per a bicicletes, s'habilités una zona per poder anar i tornar entre la urbanització i l'entrada de Misericòrdia.

Finalment, les obres s'han iniciat entre Reus i la urbanització Blancafort, el tram amb més complicacions tècniques. Segons s'havia explicat mentre es treballava el projecte, s'havia de millorar el drenatge de la zona, motiu pel qual ha calgut tallar la circulació d'un carril de la carretera. La segona fase ha de fer arribar el carril bici des de la urbanització Blancafort fins a la d'Aigüesverds.

La tercera serà la que acabi d'allargar el carril bici fins a l'entrada de Cambrils. Tot plegat compta amb un pressupost d'1,9 milions d'euros repartit entre la Generalitat (59%) i l'Ajuntament de Reus (41%)
 

Les obres han de servir per millorar el drenatge i construir un carril bici Foto: Jordi Olària Gras

 

S'allarga en temps i distància l'entrada i sortida de Blancafort

La presidenta de l'Associació de Veïns de la Urbanització Blancafort, Elena Mestres, admet que el projecte feia molts anys que es reivindicava des del veïnat. Tot i això, no amaga les molèsties que provoquen les obres. "És molt incòmode haver de fer tants quilòmetres per arribar a casa, necessites més temps i més benzina de la que ja gastem", exposa.

El trajecte d'uns 700 metres entre la sortida de Reus i l'entrada de la urbanització, que abans feien en uns dos minuts s'ha convertit en una volta de quilòmetres que pot arribar a requerir deu i quinze minuts, o fins i tot força més en funció de l'hora, segons asseguren alguns veïns. "A més hi ha més trànsit", afegeix, "tant a l'entrada com a la sortida de la urbanització". Segons aclareix, "la gent que anava cap al Monterols, ara ha de passar per dins de la urbanització".

A la pràctica suposa que "quan vols sortir de casa hi ha el doble de trànsit, perquè hi ha els que van cap al Monterols i els que volem sortir cap a Reus". Tot i que pot semblar anecdòtic, l'espera que abans era d'uns 4 o 5 minuts per sortir de la urbanització ara es pot convertir en una de fins a un quart d'hora, calcula. "Més que el trànsit, el que valorem més és el temps", admet.
 

El tall afecta el tram entre Reus i la urbanització Aigüesverds Foto: Jordi Olària Gras

 

El veïnat assumeixque són molèsties necessàries

El president de l'Associació de Veïns de la Urbanització Aigüesverds, Marcos Massó, considera que "posant-hi paciència, el tall funciona prou bé". Admet que les obres "són un enrenou perquè has d'anar per un altre lloc i hi ha més densitat de trànsit". Tot i això, afegeix que "són dos mesos i un és l'agost, que la gent és fàcil que sigui fora".

En aquest sentit, Elena Mestres també encomana "paciència i prudència" als veïns. Apunta que "són vacances i ens movem menys, hi ha gent que és fora i, sobretot, l'activitat dels nens, que no hi ha escola, és el que potser ens deixa respirar millor que si ho fessin a l'hivern". De fet, la preocupació principal dels afectats és que el tall està previst fins al 8 de setembre i el curs escolar haurà començat el dia sis.
 

Un trajecte de 700 metres convertit en onze quilòmetres

A la pràctica, el tall de circulació afecta el tram de carretera entre la rotonda de la T-11 a la sortida de Reus i l'entrada de la urbanització Blancafort. S'hi ha d'instal·lar una canonada de grans dimensions, que forma part de la millora del drenatge prevista. La màquina necessària per fer aquesta feina necessita espai per treballar i, per tant, s'ha tallat un carril.

La circulació de Cambrils cap a Reus no es preveu que s'interrompi en cap moment i, si ho fa, serà de manera puntual i amb pas alternatiu. Des de Blancafort també es pot circular en direcció cap a Cambrils, però des de Reus no es pot arribar a la urbanització. És aquest trajecte, d'uns 700 metres, el que ara s'ha convertit en una volta d'onze quilòmetres.
 

No es preveu que hi hagi cap tall circulatori en direcció cap a Reus Foto: Jordi Olària Gras


Sortint de Reus, a la rotonda de la T-11, s'ha d'agafar el carril lateral fins a la carretera de Riudoms. Allà, just davant de l'antiga Comarcal, cal prendre la carretera cap a Vinyols i els Arcs (T-314) fins a la primera rotonda. En aquest punt, es pot trencar a l'esquerra cap a la carretera de la Sénia (TV-3142).

Aquesta via dona a la carretera entre Reus i Cambrils (TV-3141) passada la urbanització Aigüesverds, a l'altura del restaurant 7 Focs. En aquest punt es pot seguir cap a la costa, o tornar cap a la capital del Baix Camp. Arribar a l'entrada de la urbanització Blancafort seguint aquest recorregut és el que suposa passar dels 700 metres de trajecte als onze quilòmetres.

Alguns veïns admeten que han optat per fer servir camins secundaris per escurçar aquesta distància i deixar-la en uns 5,5 quilòmetres. Tot i això, es tracta de vies més estretes i que no estan pensades per absorbir densitat de trànsit.