El 'Bus x tu' de Reus passa de deu a divuit parades

Reus Transport valora molt positivament els primers quatre mesos del servei de bus a demanda, que cobreix la zona nord de la ciutat

Aquest servei d'autobús cobreix zones on les línies regulars tenien poca demanda
Aquest servei d'autobús cobreix zones on les línies regulars tenien poca demanda | Jordi Olària Gras
28 de juliol del 2023
Actualitzat a les 10:32h
El servei d'autobús a demanda de Reus, el Bus x tu, amplia el nombre de parades quatre mesos després d'entrar en funcionament. L'Ajuntament valora molt positivament l'experiència recollida fins ara, amb un balanç superior als 2.500 usos. És per això que, de les deu parades amb les quals es va posar en marxa, es passa ara a les divuit.

A l'aplicació que serveix per fer-lo servir hi ha registrades 647 persones de les quals 226 són usuaris actius. Per tot plegat, s'ha optat per incorporar tres parades al passeig Nord i al carrer de Vinebre, dues a l'avinguda de Castellvell, una a l'Institut Domènech i Montaner i dues més a la plaça d'Almoster.

Aquestes vuit se sumen a les deu que ja hi havia, amb cinc a la urbanització El Pinar, una a la de Sant Joan i una altra a l'escola La Vitxeta. Completen l'oferta la de la plaça de la Sagrada Família del barri Gaudí, la del cementiri en horari de deu a una i la de l'avinguda de Sant Jordi on acaba el servei.
 

Un nou model de bus a demanda

El Bus x tu és la modalitat que ha de substituir l'anterior servei de bus a demanda. Ara ja no es tracta d'una línia regular que es desvia puntualment quan un usuari ho sol·licita des d'una parada pròxima. El que s'ha posat en marxa és una línia específica per a la zona nord que cobreix les parades amb poca demanda del servei regular.

Els usuaris indiquen, a través de l'aplicació, on són i si necessiten agafar l'autobús tan aviat com sigui possible —són la majoria dels casos— o quin dia i quina hora preveuen necessitar-lo. L'aplicació els indica a quina parada i a quina hora els recollirà l'autobús. El servei cobreix la zona nord i té inici i final a l'avinguda de Sant Jordi.

Segons les dades de Reus Transport, nou de cada deu usuaris no feia servir el transport públic per cobrir els trajectes que ara fa amb el Bus x tu. El 16,2% dels usuaris el fan anar per feina, el 13% per anar a comprar, el 10,8% per estudiar i el 60% restant per altres motius, com l'oci o les visites mèdiques.

Per franges d'edat, els usuaris més assidus tenen entre 20 i 35 anys i entre 60 i 70. Segons l'empresa municipal, les valoracions que els usuaris fan del servei a través de l'aplicació superen el 90% de satisfacció en tots els àmbits.