1 de 10
Successos

Per què hi ha tants ofegaments a la platja del Miracle aquest estiu?

La platja de Tarragona acumula ja 3 morts per ofegament, així com més de 560 actuacions dels serveis de socorrisme

La platja del Miracle és un dels punts negres de la Costa Daurada. | Laia Solanellas
per Laia Solanellas, Tarragona | 3 d'agost de 2023 a les 10:27 |
No hi ha cap dubte que aquesta temporada d'estiu 2023 la Costa Daurada i, especialment, la platja del Miracle de Tarragona, són els punts negres a Catalunya. En un estiu que ja acumula 19 persones mortes a les platges catalanes per ofegament, 10 d'aquests han estat a la Costa Daurada, una zona que sempre ha estat caracteritzada per una gran afluència en aquests espais entre el juny i el setembre, però també per les seves platges 'amables'.

Així doncs, tothom es pregunta què passa i què ha canviat perquè des de l'inici de la temporada s'hagi disparat el nombre de morts i intervencions dels socorristes a la demarcació de Tarragona. Filant encara més prim, la platja del Miracle de Tarragona ja compta amb tres víctimes mortals per ofegament, una dada que ha obligat l'ajuntament a moure fitxa i prendre mesures.

 

Persones banyant-se amb bandera vermella a la platja del Miracle. Foto: Laia Solanellas

 

Per què hi ha tants ofegaments a la platja del Miracle


El coordinador de platges de Creu Roja, Aleix Font, explica que la platja del Miracle de Tarragona «sempre ha estat un punt negre, on hi ha hagut ofegaments i molts rescats», però reconeix que la situació d'enguany és excepcional.


El perquè, no se sap amb dades, però sí amb indicis. «Aquest any, el canvi de la climatologia, les pressions i els corrents han fet que augmentin els successos». Font explica que el mar Mediterrani «no sol ser un lloc amb canvis de pressions», això fa que els banyistes es confiïn a l'hora d'entrar al mar.«En altres punts de l'Estat tenen més respecte al mar, una altra cultura», explica. Aquest fet es produeix perquè la Costa Daurada es caracteritza per platges àmplies, un mar calmat que provoca una sensació de seguretat entre els usuaris: «Ens confiem i pensem que hi ha una mica d'onada i que no tindrem problemes per entrar i sortir».

3 morts i més de 560 assistències a la platja del Miracle


El panorama, però, enguany ha canviat. «Aquest any estem tenint molts corrents i es nota. 10 ofegaments mortals a la Costa Daurada, és una incidència molt gran en aquesta àrea. A la zona de Tarragona estem notant moltes entrades dels socorristes a l'aigua per treure gent que no pot tornar».


De fet, en aquest sentit, les dades de la Creu Roja a la platja del Miracle són ben clares: en el que portem d'estiu fins a 31 de juliol, s'han realitzat 562 assistències sanitàries42 rescats i 3 ofegaments mortals. Durant tot l'estiu de 2022, les assistències dutes a terme des del servei de socorrisme van ser 623, es van efectuar 12 rescats i no es va produir cap mort. 
 

Una jornada amb bandera vermella a la platja del Miracle. Foto: Laia SolanellasUn altre indici ben clar es va poder veure al passeig del Serrallo el passat 24 de juliol. A primera hora del matí, el nivell del mar va pujar sobtadament i va inundar l'àrea del passeig durant una estona, una imatge ben gràfica dels canvis que enguany està patint el mar a l'àrea tarragonina.

Tarragona emprèn mesures per aturar els ofegaments


Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de Tarragona ha decidit intervenir i proposar mesures per aturar els ofegaments. La primera que s'aplicarà serà l'ampliació de l'horari del servei de socorrisme a les platges de la ciutat.

Si fins ara els socorristes acabaven la jornada a les 19.00 hores, ara ho faran a les 20.00 hores. Aleix Font creu que aquesta mesura ajudarà a frenar les dades: «Els socorristes es passen el dia fent prevenció, avisant els usuaris, i quan marxen aquesta prevenció es perd i la gent no sap identificar les zones perilloses. És en aquest moment que hi ha problemes». 
 

El servei de socorrisme a Tarragona s'ampliarà una hora. Foto: Laia SolanellasDe fet, la majoria dels ofegaments mortals s'han produït a quarts de vuit del vespre, just al moment en què el servei de socorrisme havia plegat. «Els socorristes ens assegurem que realment les persones que han rescatat ho estaven passant malament, el corrent se les emportava».

A la platja del Miracle actualment hi ha 5 socorristes cada dia, una xifra que des de la Creu Roja consideren suficient per cobrir la zona.

Pedagogia i més cartelleria


A la platja del Miracle de Tarragona molts usuaris són estrangers, per això una de les altres mesures que vol posar en marxa l'ajuntament és la instal·lació de cartelleria informativa en diversos idiomes on s'expliqui el significat del color de les banderes i els perills que hi ha en cada moment.

També es vol intensificar els missatges de veu que s'emeten per megafonia, informant sobre el perill per mala mar en català, castellà i anglès. D'altra banda, es volen emetre avisos quan hi hagi bandera groga per alertar dels perills que hi ha actius, com corrents marines, presència de meduses, etc.
Finalment, el consistori i el Port de Tarragona treballaran conjuntament amb la possibilitat d'instal·lar abalisament en algunes parts de la platja del Miracle, amb boies, per prohibir el bany en cas de corrents i mala mar, ja que la zona de roques que toca al port tarragoní és una de les que acumula més rescats habitualment.

No confiar-se i fer cas a les indicacions


Totes aquestes mesures volen ajudar a disminuir el nombre d'incidències a Tarragona, però des de la Creu Roja i Protecció Civil es demana als usuaris que facin cas al color de les banderes i de les indicacions dels socorristes.

Molts cops és la imprudència la principal responsable de les desgràcies a les platges. Malgrat ser una població habituada a la costa i al mar, cal no oblidar mai els perills que hi pot haver i, sobretot, tenir consciència per gaudir d'una jornada d'estiu per a no oblidar, però en positiu.
Participació