1 de 10
SANTA TECLA

El Ball de Diables de Tarragona presenta els actes de celebració del 40è aniversari

L'entitat també celebra enguany els 25 anys de la creació del Ball de Diables Infantil

La presentació dels actes del 40è aniversari del Ball de Diables s'han presentat aquest dilluns. | David Oliete
per TarragonaDigital, Tarragona | 28 d'agost de 2023 a les 13:13 |
El Ball de Diables de Tarragona celebra aquest 2023 el 40è aniversari de la seva recuperació i ho fa amb un intens calendari d'actes en el marc del programa de les festes de Santa Tecla. La presentació s'ha fet aquest dilluns, en un acte que ha comptat amb la participació del president del Ball de Diables, Daniel Montero, i el responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, com a patrocinador principal.

En aquest sentit, Bertran ha recordat que la primera col·laboració de Repsol amb les festes de Santa Tecla va ser precisament amb la mateixa entitat, ara fa 25 anys, amb el suport a la creació del Ball de Diables Infantil de Tarragona. Aquesta acció va inaugurar una línia de patrocinis del complex industrial que s'ha mantingut fins a la data.


El president del Ball de Diables, Daniel Montero, ha agraït el suport imprescindible de l'empresa Repsol per poder fer possible aquest aniversari, i l'ajuda rebuda durant tants anys a l'entitat. També a totes aquelles persones que han participat de la subscripció popular a través d'una campanya de micromecenatge.

Per la seva banda, Josep Bertran ha remarcat que Repsol és una companyia compromesa amb el seu entorn i que aquesta col·laboració entronca amb les actuacions de Repsol en l'àmbit de la cultura tradicional i popular, un dels grans eixos dels programes de patrocini Repsol a Tarragona.

 

Els actes programats

Els actes del 40è aniversari del Ball de Diables de Tarragona s'iniciaran el pròxim dissabte 9 de setembre, al passeig de les Palmeres, amb una jornada intensa d'actes, des de mig matí i fins a la matinada. Hi haurà un assaig de l'Àliga, un vermut i diverses actuacions musicals i de discjòqueis.

El divendres 15 de setembre, a les 21.15 hores, coincidint amb l'inici oficial de les festes de Santa Tecla, es presentaran els nous vestits dels diables, obra de l'il·lustrador tarragoní Edu Polo. La presentació es realitzarà a la porta principal de l'Hospital de Santa Tecla, sota els peus de l'escultura més gran dedicada a la patrona de la ciutat.


L'endemà, dissabte 16 de setembre, el Ball de Diables organitza la 39a Mostra de Folklore Viu. Aquest mostra, enguany anomenada 'Retalls del vestit', vol ser un recull dels diferents elements que han inspirat el dissenyador Edu Polo en la confecció dels nous vestits. La Mostra finalitzarà a les 20 hores amb una tanda de lluïment a la plaça de les Cols.

El mateix dia, a les 21.30 hores, la plaça de les Cols viurà el punt àlgid de la celebració dels 25 anys del Ball de Diables Infantil de Tarragona amb la realització de la primera carretillada infantil que se celebra al Camp de Tarragona.


Diumenge 17 de setembre, a les 22.30 hores, al carrer Cós del Bou, es farà la sortida commemorativa, que només es realitza cada cinc anys, on es podran veure tots els vestits de les diferents èpoques del Ball de Diables. Hi participaran un centenar de diables, persones vinculades a l'entitat durant aquests 40 anys de trajectòria.

Finalment, dimecres 20 de setembre, després del Retaule de Santa Tecla, a les 23.30 hores, el Ball de Diables oferirà una espectacular carretillada, que també se celebra només en ocasions molt especials: cada cinc anys. En finalitzar, es dispararan 40 salves pirotècniques que donaran per finalitzats els actes especials per celebrar el 40è aniversari.
Participació