1 de 10
COMERÇ

Comencen les obres per al gastromercat del Mercat Central de Reus

S'enderrocarà l'espai que havia ocupat Caprabo i es construirà una terrassa elevada a la façana del carrer de Sant Joan

Les obres duraran més de sis mesos però no aturaran l'activitat ni dins ni fora del Mercat Central | Jordi Olària Gras
per Jordi Olària Gras, Reus | 8 de setembre de 2023 a les 11:41 |
Les obres perquè el Mercat Central de Reus aculli un gastromercat ja han començat. Duraran més de sis mesos, les executa l'empresa Constècnia 3 SL i compten amb un pressupost de 920.250,92 euros. S'enderrocarà l'espai que havia ocupat el supermercat Caprabo i s'hi obrirà sortida a l'exterior, a més de construir una terrassa elevada a la façana del carrer de Sant Joan.Aquesta reforma és la que ocuparà Veritas, empresa que va guanyar el concurs públic per explotar el gastromercat. Aquest divendres, el govern de Reus ha volgut subratllat la importància que donen a l'inici de les obres. L'alcaldessa, Sandra Guaita, ha posat de manifest que "és un projecte que s'ha treballat amb els paradistes i amb els marxants".

Amb l'inici de les obres comença a veure la llum un projecte que ha patit diversos entrebancs. S'han sol·licitat fons europeus Next Generation dues vegades, rebent la negativa d'Europa en totes dues ocasions. Finalment, l'Ajuntament ha optat per tirar-lo endavant amb recursos propis. 

Les obres permetran mantenir el mercat plenament operatiu

Segons ha detallat, les obres s'han planificat de manera que no s'interrompi l'activitat ni a l'interior ni a l'exterior del Mercat Central. El president de Reus Mobilitat i Serveis, Daniel Marcos, matisa que "només caldrà tancar l'accés del carrer de Sant Joan mentre durin els treballs". La voluntat de mantenir plenament operatiu el mercat, ha afegit, provocarà que les obres durin més del previst.


Segons ha explicat, "la durada inicial era de sis mesos i s'allargarà unes setmanes més condicionades al fet de mantenir a ple rendiment el Mercat Central i l'activitat dels Marxants de cada dilluns i cada dissabte". Pel que fa als marxants, s'han reubicat catorze parades al voltant mateix del mercat que, quan acabin les obres es quedaran a l'espai on se les ha traslladat.

Un altre canvi que implicaran les obres és el trasllat de l'estructura de pèrgoles que hi ha entre el carrer de Sant Joan i el Mercat Central. Tot el conjunt, també aquelles que queden tocant a la plaça de les Oques, es reubicaran a un altre espai de la ciutat de manera permanent. Segons ha detallat Guaita, "des d'Urbanisme es treballa per trobar una nova ubicació".


Hi ha un segon projecte d'obres, que també es farà ara, per unificar la climatització. Mentre hi va haver el supermercat, el sistema de climatització funcionava de manera independent del general del mercat. Amb l'enderroc de les parets i la conversió a un espai més similar a una parada, s'aprofitarà per incorporar l'aire condicionat de la zona al central. Aquesta feina la farà l'empresa COMSA Service FM SAU per un import de 574.935,55 euros.
 

S'enderrocaran les escales i rampes actuals per construir una terrassa elevada Foto: Jordi Olària Gras

 

El gastromercat funcionarà amb horaris propis

Pel que fa al funcionament del gastromercat, el govern de Reus s'ha compromès a explicar-lo detalladament més endavant. El que sembla que hauria canviat és la intenció que la part de restauració oferís productes de les mateixes parades del Mercat Central. Amb l'entrada de Veritas es preveu que sigui aquesta empresa qui ofereixi els seus productes.

Durant el mandat passat s'havia plantejat el gastromercat com un aparador per als negocis del mercat. És a dir, que el menjar que s'hi oferiria faria servir els productes de les parades com a ingredients. Segons ha apuntat Guaita, "algunes parades que han incorporat la funció gastro ja treballen directament amb paradistes del mercat".

Es desconeix, a hores d'ara, si amb el gastromercat s'establirà alguna dinàmica similar. El que sí que es manté és la voluntat que el gastromercat funcioni amb independència horària del Mercat Central. Segons s'apunta des de l'Ajuntament, és una limitació evident si es vol oferir un servei de cafeteria i restauració.
 

Veritas s'encarregarà del gastromercat de Reus

Les obres que ara han començat han de permetre habilitar l'espai de gastromercat a la façana del Mercat Central que dona al carrer de Sant Joan. Les rampes i escales que hi ha ara desapareixeran per ampliar l'espai elevat i convertir-lo en una terrassa. Segons s'ha subratllat, serà més accessible des de peu de carrer que ara.

Entre aquesta terrassa i l'espai que havia ocupat Caprabo, el gastromercat tindrà 510 metres quadrats. A principis d'agost es va adjudicar l'explotació del servei a Veritas, que vendrà productes ecològics i de proximitat, segons subratlla el govern de Reus. Calculen que la seva obertura pugui suposar la creació d'entre 10 i 12 llocs de feina que es cobririen des de Reus i comarca, segons s'explica que funciona la política de l'empresa.

Veritas tindrà la concessió de l'espai fins al març de l'any 2041 i pagarà dues quotes mensuals. Per una banda, 2.329,98 euros en concepte de quota fixa, és a dir, del preu que l'empresa paga per tenir el contracte públic. D'altra banda, i com la resta de paradistes, assumirà un segon pagament, el de la contribució a les despeses generals del mercat.

La xifra pot variar entre un any i un altre, i es calcula en funció de l'espai que ocupa cada negoci. Agafant la mida d'una parada com a base, es calcula l'import mensual que li correspon i, llavors, cada negoci el multiplica pel nombre de parades que ocupa.

Bona part dels paradistes ocupen més d'una parada, encara que formin una sola botiga. Amb la tarifa actual, Veritas pagarà 3.378,37 euros al mes.
Participació