El 40è aniversari del ball de Diables de Tarragona protagonitza la Mostra de Folklore de Santa Tecla

Un dels actes més destacats del primer cap de setmana de les festes

Imatge del ball de Diables de Tarragona
Imatge del ball de Diables de Tarragona | Cedida
16 de setembre del 2023
Santa Tecla és la festa de les festes, la festa major de Tarragona. Una festa popular i participativa que es remunta al 1321 i que el 1996 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i el 2002, Festa d'Interès Turístic Nacional pel Govern espanyol.

Santa Tecla és, doncs, una de les tradicions populars més riques i vives de tot l'Estat i les seves festes duren dues setmanes, que s’inicien la segona quinzena de setembre i culminen els dies 22, 23 i 24 de setembre, amb l’actuació del Seguici Popular, un dels més importants dels Països Catalans, i les colles castelleres.
 

El ball de Diables, protagonista

Un dels actes més destacats del primer cap de setmana de festes és la Mostra de Folklore Viu. Enguany, se celebra avui dissabte dia 16 de setembre, a partir de les 18.00 h, i el Ball de Diables, amb motiu del 40è aniversari de la recuperació del Ball, ha esdevingut el protagonista de l'esdeveniment.
 

La presentació dels actes de Santa Tecla. Foto: Josep M. Llauradó



En aquest sentit, els organitzadors han teixit una Mostra de Folklore Viu ben original. Hi participen el Ball de Diables de Reus, les Fil·loxeretes de Sant Sadurní d’Anoia, la Farnaca de Cambrils, el Caramot del Vendrell, el Gegant Carrasclet de Reus i els Gegants de la Ciutat de Barcelona.
 

"Retalls del vestit"

La 39a Mostra de Folklore Viu, anomenada "Retalls del vestit", vol ser un recull dels diferents elements que han inspirat el dissenyador Edu Polo en la confecció dels nous vestits: el model dels diables tradicionals del Camp de Tarragona, el vol de la roba dels gegants en girar, diversos elements que es troben a la natura, i les milícies que defensaven les nostres contrades.

Alhora, aquesta mateixa nit, la plaça de les Cols viurà el punt àlgid de la celebració dels 25 anys del Ball de Diables Infantil de Tarragona amb la realització de la primera carretillada infantil que se celebra al Camp de Tarragona en motiu dels 25 anys del Ball de Diables Petit i el dia 20, el Ball de Diables oferirà una espectacular carretillada.