1 de 10
Energia

La planta solar enllestida més gran del país, a Constantí, es podria posar en marxa a finals d'any

Des de Iosa Green Energy, una empresa de Barcelona, reconeixen que tindran demanda just al costat, al mateix polígon industrial

El parc solar es troba a escassos metres del polígon industrial de Constantí. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 2 d'octubre de 2023 a les 16:12 |
Són aproximadament 30.000 panells solars i l'energia produïda permetrà que el polígon industrial de Constantí sigui capaç d'autoabastir-se sense haver de recórrer a la xarxa regular. Es tracta de la planta Constantí-42, un projecte enllestit des del passat mes de juny, que espera l'autorització definitiva per part del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat. Fonts de la companyia, Iosa Green Energy, si bé esperaven poder començar a operar aquest mateix mes d'octubre, ara mateix asseguren que tenen perspectives més aviat de cara a finals d'any. Pendents d'altres parcs fotovoltaics, com el de la Conca de Barberà i l'Urgell amb 360.000 panells, el de Constantí seria provisionalment el més gran de Catalunya, si més no "el primer que s'ha tramitat amb el tràmit ambiental complet" i s'ha finalment construït.

Els impulsors es troben en plena "maranya de tramitacions" en un terreny entre la zona ja urbanitzada del polígon i la carretera C-422, que uneix el poble de Constantí amb el de la Selva del Camp. "Teníem esperança de poder començar abans, però ja veiem que s'allargarà, el tràmit és molt feixuc", expliquen des de la companyia. De les 17,46 hectàrees de sòl, aproximadament 15 estan ocupades per plaques, que a màxim rendiment podrien produir 14,5 MW.


Des de Iosa Green Energy, una empresa de Barcelona, reconeixen que tindran demanda just al costat, però que també en sobrarà donat que la indústria constantinenca -més centrada en la logística- no té la mateixa demanda que altres polígons industrials, com ara el químic. En aquest sentit, apunten que "tot dependrà del procés de comercialització". Alhora, en un estat més embrionari, la companyia està treballant en una planta més petita, al mateix municipi, de 5 MW.

El projecte es va iniciar fa quatre anys i ha comptat amb una inversió de 5 milions d'euros. L'Ajuntament, per la seva banda, espera que la planta es pugui posar en marxa ben aviat, per tal que més empreses inverteixin al polígon industrial, per l'atractiu de l'energia verda. A banda d'aquest, Constantí té altres parcs projectats, si bé encara es troben en estudi, un dels més importants a tocar de l'aeroport de Reus, a les instal·lacions d'AENA, amb 30.000 plaques.

 

El parc fotovoltaic a Constantí, a tocar del polígon industrial. Foto: Josep M. Llauradó

Participació