L'Ajuntament de Reus presenta els comptes del 2024: l'IBI augmenta un 12,5% i la brossa un 14%

El pressupost municipal de l'any vinent serà de 217 MEUR, un 11,50% més que l’exercici anterior

El govern de Reus ha presentat els comptes aquest dijous al migdia.
El govern de Reus ha presentat els comptes aquest dijous al migdia. | Neus Bertola/ACN
19 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 17:46h
L'Ajuntament de Reus incrementarà l'IBI en un 12,5% per cobrir els 9,96 MEUR d'increment de despesa corrent que preveu el consistori per a l'any vinent. També augmentarà l'import d'altres taxes com la de residus (14%), l'ICIO (4%), la de les terrasses i guals (40%) i la del servei de la grua i del dipòsit municipal (64%).

El consistori ho ha argumentat dient que s'han adaptat les ordenances fiscals a la realitat socioeconòmica actual, així com per donar sortida als compromisos ja adquirits i la creació de nous serveis.

El govern municipal ho ha anunciat aquest dijous en la presentació dels pressupostos per al 2024 que s'eleven fins als 217.816.511 euros, és a dir, un 11,50% més que el 2023. El pressupost passarà pel plenari del pròxim 27 d'octubre.


Un esforç inversor "històric"

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha destacat que els nous pressupostos estan marcats per l'ampliació, millora i creació de nous serveis municipals, així com per un esforç inversor "històric" i una reducció de l'endeutament. De fet, el govern municipal ha assegurat que la setmana vinent es presentaran el conjunt d'inversions previstes, que superen els 25 MEUR.

Tot i això, Guaita ha subratllat que l'Ajuntament de Reus "no és aliè a la situació socioeconòmica que es viu al món". En aquest sentit, ha destacat l'increment d'un 12,7% de l'IPC en dos anys o l'augment del salari mínim interprofessional en un 11,89%, entre altres, com dos dels responsables de l'increment de la despesa.

"L'augment de costos que hem tingut a les nostres llars, també les ha tingut l'Ajuntament", ha afegit. Per aquest motiu i per fer front a la despesa corrent, l'equip de govern preveu incrementar l'import d'alguns impostos i taxes municipals com l'IBI, la taxa de residus o la de les terrasses.

De fet, hi ha tres ordenances municipals que s'incrementaran per modificacions tècniques o per mandat legal i set més que s'actualitzaran segons la inflació o l'adaptació al cost real del servei. La resta de catorze ordenances mantindran l'import actual.
 

Increment de la despesa corrent

A banda del context econòmic, la despesa del govern de Reus també s'ha vist incrementada pels compromisos adquirits durant l'últim mandat com l'increment de la dotació de la Guàrdia Urbana o la revisió del servei de la neteja i recollida de residus, entre altres. Una partida que el govern municipal ha valorat en 5,6 MEUR.

La voluntat de l'equip de govern també és ajustar els comptes a la realitat dels pressupostos dels organismes autònoms i de les empreses municipals i així "no anar movent els romanents d'un lloc a un altre", tal com ha detallat el regidor d'Hisenda, Manel Muñoz. En aquesta línia, l'Ajuntament també preveu estabilitzar els contractes temporals dels treballadors públics. Aquestes despeses econòmiques se situen en 2,6 MEUR.

Finalment, el govern de Reus també preveu executar algunes de les demandes ciutadanes com la creació d'una brigada d'intervenció ràpida, millores en el servei de neteja viària i recollida de residus, així com la creació de noves polítiques centrades en la innovació o l'ampliació de beques menjador, entre altres. Tot plegat, suposa 1,7 MEUR de despesa municipal.