En l'aire 1.050 milions d'euros en inversions de Repsol a Tarragona

La petroliera posa sobre la taula la possibilitat d'estudiar la viabilitat dels projectes davant una possible pròrroga de l'impost especial per a les energètiques i la banca

Imatge del complex industrial de Repsol a Tarragona.
Imatge del complex industrial de Repsol a Tarragona. | Europa Press
31 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:49h
La decisió de Repsol de deixar en pausa el procés inversor en alguns dels seus projectes industrials en diferents zones del territori espanyol fins que hi hagi unes condicions estables i prou atractives per a garantir la rendibilitat, deixa en l'aire inversions d'uns 1.050 milions d'euros a Tarragona, segons estimacions del sector.

L'advertiment del conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha estat reafirmat aquest dilluns pel president de Petronor i conseller de la petroliera, Emiliano López Atxurra. En aquest sentit, van posar sobre la taula la possibilitat d'estudiar la viabilitat dels projectes davant una possible pròrroga de l'impost especial per a les energètiques i la banca, recollida en l'acord entre PSOE i Sumar.

En aquest sentit, podria afectar en el conjunt d'Espanya a inversions pròximes als 1.500 milions, ja que a banda de Tarragona també s'inclouen projectes en cartera del grup a Euskadi i Cartagena.
 

Les inversions pendents de Repsol a Tarragona

En el cas concret de Tarragona, Repsol compta amb un megaprojecte, en aliança amb Enerkem i Agbar, per a la construcció d'una planta de valorització de residus per un valor de 750 milions d'euros.

El projecte, anunciat en 2021, permetria a la planta tenir una capacitat per a convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en aproximadament 220.000 tones anuals de metanol que es transformarà en plàstics renovables o biocombustibles avançats.

També a Tarragona, l'energètica preveu instal·lar, dins de l'estratègia de descarbonització dels seus polígons industrials, l'electrolitzador més gran d'Espanya —amb una capacitat de 150 megavats (MW)— que preveu una inversió d'uns 300 milions d'euros.

Aquest projecte s'inclou dins de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i del Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre i s'emmarca dins del consorci Shyne, representant un impuls a la creació de clústers entorn de l'hidrogen renovable.