1 de 10
HABITATGE

El sector dels pisos turístics, contra la regulació del Govern: «És una mesura irresponsable»

L'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre denuncien que la mesura suposarà la pèrdua del 40% del total de l'oferta d'allotjament a Catalunya

El sector dels pisos turístics alerta sobre les conseqüències de la regulació del Govern. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 8 de novembre de 2023 a les 13:22 |
L'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre (AAT) s'ha mostrat en contra del nou decret llei de la Generalitat de Catalunya, que regula els pisos turístics en 262 municipis catalans. Segons Joan Calvet, president de l'AAT, "aquesta mesura és irresponsable i s'ha pres d'una forma precipitada i contrària a dret".

En aquest sentit, Calvet ha afegit que "no se'ns ha tingut en compte per a res, la nostra opinió no els ha importat. Reclamem una comissió d'experts que faci un diagnòstic acurat de la realitat del sector abans de posar en marxa cap llei. La Generalitat no ha aportat cap estudi sobre l'impacte de l'activitat dels habitatges turístics a Catalunya".

 

"És una expropiació encoberta"

L'Associació d'Apartaments Turístics, que representa 25.000 places de tota la província,  assegura que s'està "davant d'una expropiació encoberta" i que, si s'aprova la proposta del Govern en el seu redactat actual, "la Generalitat hauria d'afrontar les reclamacions d'indemnització que podrien exigir fins a 20.000 famílies tarragonines propietàries d'habitatges turístics, les llicències dels quals ara es pretén expropiar. Això equival a centenars de milions d'euros".

Respecte a l'afectació concreta a la província de Tarragona, Calvet ha assegurat que "la reducció d'habitatges d'ús turístic (HUTS) que es proposa en municipis on el turisme és l'activitat econòmica predominant com són Salou, Cambrils, Calafell o Torredembarra tindrà un impacte molt negatiu en el comerç, supermercats i restauració". 


Calvet ha afirmat que "la Generalitat vol fer veure a l'opinió pública que estan prenent mesures per resoldre el creixent problema de l'accés a l'habitatge a Catalunya. Òbviament, no ho solucionaran prohibint la nostra activitat, ja que els habitatges d'ús turístic representem un percentatge molt reduït respecte el total del parc d'habitatges català".

El president ha recordat que en el cas de Barcelona les llicències per a nous habitatges  turístics estan congelades des de 2014, "és un clar exemple, que la nostra activitat no és la  causant dels increments de preus en l'habitatge".

 

La nova regulació podria eliminar el 40% de l'oferta en 5 anys

Segons l'AAT, aquesta nova regulació de la Generalitat pot arribar a suposar l'eliminació del 40% de l'oferta d'allotjament reglat català en un període de 5 anys. Unes dades que equivalen al 2,94% del PIB turístic del país i al 80% dels habitatges turístics a tota Catalunya.

L'entitat també alerta que es perdrien 25.000 llocs de treball i uns 3.000 milions d'euros, que és l'impacte econòmic directe del sector. "A més, cal sumar tot l'impacte econòmic indirecte que generem en empreses d'oci, comerç i restauració", ha puntualitzat Calvet. 
Participació