Llum verda al segellament definitiu dels pous petrolífers de la plataforma Casablanca

Repsol disposarà de cinc anys per executar els treballs en els vuit pous que van deixar de produir el juny de 2021

Imatge aèria de la plataforma petrolífera Casablanca, situada a més de 40 quilòmetres de la costa de Tarragona i del Delta de l'Ebre.
Imatge aèria de la plataforma petrolífera Casablanca, situada a més de 40 quilòmetres de la costa de Tarragona i del Delta de l'Ebre. | ACN
10 de novembre del 2023
Actualitzat a les 15:35h
La Direcció General de Política Energètica i Mines del govern espanyol ha autoritzat el projecte de Repsol per abandonar definitivament els vuit pous petrolífers vinculats a la plataforma Casablanca, situada a 40 quilòmetres de la costa de les Terres de l'Ebre. Cal recordar que la companyia petroliera va deixar de produir a la plataforma el juny de 2021.

Aquest divendres 10 de desembre, el BOE ha publicat la resolució per la qual Repsol disposa de cinc anys per segellar i abandonar definitivament els vuit pous: Casablanca-11, Casablanca-12, Rodaballo-1, Montanazo D-5, Lubina-1, Chipirón-1, Chipirón NE i Chipirónm.

Els pous van començar a produir a principis dels anys 80 i n'hi va haver fins a 14 operatius. Es troben a una distència d'entre 30 i 42 quilòmetres de la costa i vinculats a la plataforma Casablanca, des d'on un oleoducte submarí traslladava el cru produït fins la refineria de Tarragona.

Segons la companyia, durant els darrers anys el petroli que s'hi extreia només suposava l'1% de la producció global de la companyia i seguia una línia descendent.
 

Tres campanyes per tancar definitivament els pous

La planificació presentada al Ministeri per a la Transició Ecològica per RIPSA, la filial de Repsol especialitzada en investigacions petrolíferes, estructura en tres campanyes diferents l'execució de les tasques. En la primera, de 105 dies de durada, es completarà la suspensió temporal i abandonament de sis pous. S'utilitzarà una embarcació de suport, el 'Seawell', propietat de la companyia britànica Hellix Well Ops Limited així com un lubricador d'intervenció submarina.

La segona campanya s'allargarà 64 dies en pous profunds i 118 en pous més superficials. S'abandonaran definitivament els pous profunds Lubina-1 i Montanazo D-5, així com la resta dels superficials suspesos temporalment la primera campanya. Hi treballarà una unitat perforadora mòbil semi-submergible.

La tercera i última campanya, que ha de durar 38 dies, recuperarà i retirarà els caps dels vuit pous amb la participació de dos embarcacions tipus MPV.
 

Columnes de ciment d'un mínim de 30 metres

Segons RIPSA, el segellament definitiu de cada pou suposarà introduir una columna de ciment d'un mínim de 30 metres perquè formi una barrera permanent. En zones de potencial de flux es poden requerir dues barreres de 30 metres o una columna de 60 metres per a una barrera combinada de ciment per reemplaçar-ne dos.

La resolució estatal incorpora també una relació de mesures per garantir el compliment de la Llei d'Hidrocarburs, així com les mesures de prevenció de danys i riscos —a les persones, les propietats o el medi natural— com a conseqüència de les operacions.

En aquest sentit, apunta que, en el cas d'amenaça de danys, es paralitzaran els treballs "immediatament" i es comunicarà a l'autoritat competent. Un "tercer independent" s'encarregarà de verificar les condicions d'operació i que els treballs s'efectuen segons les millors pràctiques acceptades per la indústria.

Un programa de vigilància ambiental recollirà el compliment de totes les condicions, mesures preventives, correctores i compensatòries de la declaració d'impacte ambiental aprovada l'agost passat. Durant les actuacions, està prevista també la monitorització de l'activitat sísmica en l'entorn dels pous.