1 de 10
Obres

Anuncien l'inici imminent de les obres de la Hispània a Reus: transformació integral de la zona

El consistori ratifica que «el solar no està qualificat com a contaminant», tot i que s'instal·larà un sensor de concentració de partícules ambientals per informar els veïns de la zona amb dades objectives

Les obres tenen prevista la construcció de més de seixanta pisos, la majoria dels quals de protecció oficial. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Reus | 15 de novembre de 2023 a les 17:20 |
Ara sí, l'Ajuntament de Reus ha anunciat l'inici imminent de les obres per transformar la zona de l'antiga Hispània. Després d'un estira-i-arronsa per les denúncies que apuntaven que el sól podria estar contaminat, el consistori ha tancat aquest capítol assegurant que "el solar no està qualificat com a contaminant", tot i que per informar els veïns i veïnes de l'àrea amb dades objectives, s'instal·larà un sensor de concentració de partícules ambientals.Així doncs, el dimarts 21 de novembre serà el dia en què es donarà el tret de sortida a les obres que compten amb un pressupost d’adjudicació de 19.020.254,51 euros i que contemplen la creació d'habitatge social, aparcament públic, equipament municipal i urbanització exterior

L'empresa Garcia Riera serà l'encarregada d'executar aquesta important transformació de la zona, mentre que la gestió de l'obra de l'aparcament i la urbanització exterior anirà a càrrec de l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, i l'habitatge social i l'equipament municipal seran responsabilitat de l'empresa municipal Redessa.

Tots els detalls de la Hispània a Reus


El projecte destaca per la seva aposta pels usos cívics, la permeabilitat de la trama urbana, la creació de noves places d'aparcament i la promoció d'habitatges de protecció oficial. Pel que fa a l'habitatge, es preveu la construcció de més de 8.100 m2, dels quals 7.700 seran destinats a habitatge protegit, amb 48 pisos gestionats per l'Ajuntament, 12 de gestió privada i tres de renda lliure.
 

Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica i Coneixement i Daniel Marcos, regidor de Via Pública, han explicat els detalls. Foto: TarragonaDigitalLes característiques dels futurs habitatges inclouen 25 pisos de dues habitacions — 12 de 55 m2 i 13 de 65 m2—, així com 23 unitats de tres habitacions de 75 m2. Tots els pisos tindran espai exterior propi i es distribuïran en tres blocs, —amb una estructura de fusta per reduir l'impacte ambiental—, un d'ells de gestió privada de tres plantes i els de gestió pública que seran de 4 i 5 plantes.

El complex també disposarà d'un aparcament amb 340 places, distribuïdes en tres plantes i integrat a la xarxa d'aparcaments municipals gestionats per Reus Mobilitat i Serveis. 

Durada de les obres de la Hispània


Les obres tenen una durada prevista de 36 mesos. Cal tenir en compte que l'execució del contracte té un termini de vuit mesos des del moment de la finalització de l'estructura de formigó de l'aparcament.

El primer pas serà la creació dels murs pantalla i entre març i maig s'excavarà el terreny. Tot seguit, es començarà a aixecar l'estructura i està previst acabar l'obra civil al desembre del 2024, per, finalment, donar pas a la creació dels quatre edificis de pisos i la urbanització de la zona amb un calendari de 22 mesos. Tot i que es preveu un impacte mínim en el trànsit rodat, hi haurà el tancament de 182 places a l'àrea de zona blava de la Riera.
Pel que fa al finançament, Reus Mobilitat i Serveis assumirà el cost de l'execució del projecte d'aparcament, mentre que l'ajuntament finançarà les altres actuacions previstes. Segons ha anunciat el consistori, el projecte és candidat a ser cofinançat per subvencions dels Next Generation, amb la possibilitat de rebre finançament del programa d'ajuts a la construcció d'habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients, contemplat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels fons europeus.
Participació