L'incendi a la planta d'olefines de Repsol continua cremant: què va passar

La companyia assegura que l'incendi es va iniciar per una fuita d'etilè i que està controlat

Imatge aèria de la refineria a prop del Morell.
Imatge aèria de la refineria a prop del Morell. | ACN
23 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:32h
ProteccióCivilcomunicava a través de les xarxes socials a les 21.23 hores del dimecres, 22 de novembre, que havia activat en fase de prealerta el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA) per un incendi al complex industrial de Repsol a Tarragona.

Des d'un primer moment, els serveis d'emergències van assegurar que l'incident estava sota control, però les primeres crítiques no es van fer esperar, ja que l'incendi al polígonnord de Repsol s'havia iniciat a les vuit del vespre, gairebé una hora i mitjadesprés que es fes públic.

Les informacions continuen arribant amb comptagotes, però Repsol ja ha explicat el relat dels fets. Pels volts de les 20.00 hores del dimecres, en un equip on s'estava treballant a la zonafreda de la planta d'olefines —conegut com a 'cracker'—, va patir una fuitad'etilè que es va inflamar.

La cronologia dels fets: què va passar a Repsol


Això va provocar un "conatd'incendi" al lloc dels fets, el qual ràpidament es va controlar gràcies a la immediata intervenció dels bombers de la mateixa companyia, així com els bombers del parcquímic del polígon tarragoní. L'incendino va provocar ferits i Repsol va comunicar "tan bon punt es va tenir coneixement dels fets" l'incident al CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya).

Segons Repsol, es van activar tots els plansd'emergència "que han funcionat correctament" i "s'han realitzat els avisos pertinents al 112 i s'ha mantingut informats els alcaldes de la Pobla de Mafumet, el Morell, Constantí, Perafort i al delegat del Govern a Tarragona, així com altres administracions i organitzacions del territori". Tanmateix, ProteccióCivil no va fer públic l'incident gairebé una hora i mitja més tard.

L'incendi a Repsol continua actiu


Des de la companyia també han explicat que l'incendi continua actiu, tot i que sota control, ja que "en aquests casos el procediment habitual consisteix a deixar cremarl'hidrocarburrestant, mantenint la flama controlada per aconseguir que no afecti la resta de la instal·lació", motiu pel qual la torxa, un dels principals elements de seguretat de les empreses químiques, està activada des del dimecres.



Repsol també ha assegurat que ha obert una investigació per esclarir les causes que van iniciar aquest incendi i que no es donarà per finalitzatl'episodi fins que s'acabi d'extingir la flama romanent.

Cal recordar que el pròxim 30 de novembre hi ha programat un nou simulacred'emergència química, en aquesta ocasió al polígon de Constantí i que afectarà directament 400 empreses i 3.000 treballadors.