1 de 10
URBANISME

El Port de Tarragona vol transformar la plaça dels Carros: inversió milionària

L'organisme ha iniciat converses amb l'Ajuntament per aconseguir una mutació demanial de l'espai

El Port de Tarragona té la voluntat d'invertir 4,5 milions d'euros en la transformació de la plaça dels Carros. | TarragonaDigital
per Antonio Ramos Llauradó, Tarragona | 27 de novembre de 2023 a les 06:00 |
El Port de Tarragona va anunciar fa uns mesos una intervenció integral en l'entorn de les seves seus institucional i administrativa per convertir l'espai en un gran parc de 8.000 metres quadrats. La inversió inicial prevista era de dos milions d'euros, tot i que el president del Port, Saül Garreta, ha explicat a TarragonaDigital que la previsió és que el pressupost final sigui d'uns quatre milions d'euros.

L'aposta de l'organisme, però, va més enllà, ja que la voluntat és que la transformació, en una segona fase, arribi a l'altra banda de les vies del tren, fins a la plaça dels Carros. Garreta ha afirmat que hi ha hagut converses amb l'Ajuntament de Tarragona per tal d'acordar una mutació demanial que permeti que el Port de Tarragona inverteixi en la remodelació de l'espai.


Aquest projecte, executat en dues fases, suposaria un impuls a la transformació de la Part Baixa que els darrers governs de l'Ajuntament de Tarragona han manifestat voler executar, però que encara no ha arribat.
 

Una inversió de 4,5 milions d'euros

En aquest sentit, el president del Port ha assenyalat que a la plaça dels Carros hi ha l'Arxiu del Port i que és la porta d'entrada principal i històrica a les instal·lacions portuàries des de la ciutat. Si finalment hi ha un acord amb el consistori tarragoní, la voluntat de l'ens és invertir 4,5 milions d'euros per rehabilitar la zona, eliminar el polèmic pas soterrat i construir una passarel·la amb una rampa suau, per a persones i vehicles de mobilitat personal.


La voluntat del Port és convertir la plaça dels Carros en peatonal, amb zones enjardinades, convertint l'actual espai en la millor porta d'entrada al recinte de domini portuari. En aquest sentit, Saül Garreta ha recordat que està previst que a la zona hi hagi una parada del futur tramvia del Camp de Tarragona.
 

Les obres de la primera fase es licitaran durant els primers mesos del 2024

Totes aquestes actuacions a la plaça dels Carros, però, serien en una segona fase, posterior a la transformació de l'entorn de les seus institucional i administrativa del Port de Tarragona. Aquest projecte, convertirà l'espai en un gran parc de 8.000 metres quadrats, limitant la presència de vehicles i donant continuïtat als carrils bici del Moll de Costa i el passeig marítim.


Així mateix, el projecte, que s'està acabant de redactar, inclou també una intervenció a les Escales Reials i una millora en la mobilitat entre el Moll de Costa i el nou parc, així com amb el Port Esportiu i el passeig marítim.

La previsió del Port de Tarragona és que la licitació de les obres, amb un pressupost d'uns 4 milions d'euros, es faci durant els primers mesos de l'any 2024. El projecte es va adjudicar al despatx MasMaristany Arquitectes SLP de Barcelona, després d'un concurs d'idees.
Participació