1 de 10
Patrimoni

Salou retira el vagó del Carrilet per restaurar-lo

Després de les crítiques pel seu mal estat de conservació just l'any en què la Generalitat va declarar-lo Bé Cultural d'Interès Nacional, el consistori ha decidit moure fitxa

Imatge de la retirada del vagó del Carrilet a Salou. | Cedida
per Laia Solanellas, Salou | 26 de novembre de 2023 a les 11:34 |
Fa unes setmanes una imatge que va córrer per les xarxes socials va evidenciar el mal estat de conservació de l'icònic vagó del Carrilet, la locomotora que va unir Reus i Salou i que tot just el mes de maig va ser declarada  Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Les crítiques no es van fer esperar i davant d'aquesta situació l'Ajuntament de Salou ha decidit moure fitxa. Aquest cap de setmana ja s'han posat en marxa els treballs previs per a la restauració del vagó emblemàtic del carrilet que hi ha a Salou. Aquesta estructura, construïda el 1886, forma part d'un conjunt monumental juntament amb la locomotora.

Retiren el vagó del carrilet a Salou

El procediment ha començat amb la retirada de l'emblemàtic vagó, que estava situat al darrere de l'antiga estació del carrilet i a prop de la font, la qual ha estat recentment objecte de millores. Aquest conjunt, inaugurat el 1887 i que va connectar Salou i Reus fins al 1975, té una gran rellevància històrica, social i econòmica en el transport de passatgers i mercaderies.


Cada dos anys, el conjunt històric rep petites reparacions en fusteria i substitució dels vidres de les finestres. L'any 2010, la regidoria de Cultura va encarregar la primera restauració completa del vagó i la locomotora.

El regidor d'Obra Pública, Ordenació i Protecció del paisatge, Xavier Montalà, ha explicat que aquests treballs previs de retirada del carrilet per a la seva restauració formen part d'un projecte més ampli de preservació i divulgació de la història de Salou. Aquesta iniciativa farà valdre elements i zones que estaran museïtzades per enriquir i destacar els treballs de recerca històrica en curs. La locomotora, en aquest cas, serà reparada in situ.
Participació