1 de 10
Societat

Un actor italià viatja fins a Riudoms per retrobar-se amb els seus orígens familiars

La cerca de Paolo Girelli va finalitzar satisfactòriament amb una visita al municipi on va néixer la seva àvia

Una vintena de descendents de familiars i amics de l'àvia de l'italià el van acollir en la seva visita | Ajuntament de Riudoms
per TarragonaDigital, Riudoms | 30 de gener de 2024 a les 18:59 |
L'actor i guia turístic italià Paolo Girelli va oferir una conferència teatral al Centre de Lectura de Reus el passat 29 de gener. El 'motiu' principal de la seva visita al Baix Camp, però, va ser trobar les seves arrels familiars, uns orígens que es remunten a principis del segle XX a Riudoms.

Així, Girelli va contactar amb diversos mitjans locals com a prèvia del monòleg "El camí de l'humà imperfecte" i, finalment, li ha servit per retrobar-se amb alguns parents de la branca familiar de la seva àvia paterna, la Maria Ferraté Munté. L'esperada trobada va tenir lloc el diumenge 28 de gener.


La riudomenca, nascuda el 4 de maig del 1919, va conèixer un jove italià antifeixista que havia fugit de la guerra al seu país. La parella, més endavant, va marxar a viure a Itàlia i s'hi van quedar per sempre.

Orgull català

Segons ha explicat el mateix Paolo Girelli, la seva àvia sempre va recordar la terra on havia nascut i, de fet, va tornar en diverses ocasions a Riudoms, on -per complicacions diverses- no va poder ser enterrada quan va morir.

La llavor de la recerca del seu net, malgrat tot, va sorgir en conèixer Mª Carme Just, membre del consell directiu del Centre de Lectura, qui va ajudar-lo a trobar més informació sobre els seus avantpassats riudomencs.


Així mateix, l'alcalde de Riudoms, Ricard Gili, es va posar en contacte amb l'actor i, gràcies a l'interès que van mostrar els ciutadans i ciutadanes -que van fer córrer la notícia- es va fer possible aquest retrobament amb part del seu arbre genealògic.

Després de la trobada a la plaça de l'Església, es van traslladar al Casal Riudomenc per compartir records Foto: Ajuntament de Riudoms

El retrobament familiar

Girelli va arribar a la plaça de l'Església del municipi, on el van rebre una vintena de persones, entre ells, alguns familiars llunyans que són descendents de cosins germans de Ferraté Munté. La branca dels Munté encara viuen a Riudoms, mentre que els Ferraté es van traslladar a Vila-seca.

També van voler acompanyar-lo en la seva visita alguns familiars d'amics molt propers a l'àvia. Paolo Girelli va voler transmetre al poble l'estima incondicional que ella sentia per Riudoms, precisament, al Casal Riudomenc, que va acollir els records i anècdotes de la família.


La història -"d'amor entre un net i la seva àvia", com Girelli mateix va explicar als mitjans de comunicació- podria continuar, a més, perquè molta gent a la zona duu aquests mateixos cognoms i caldria consultar el registre civil o aprofundir en la cerca.
Participació