Article

El Consell de Seguretat Nuclear valida «amb condicions» el desmantellament de la plataforma Casablanca

El pla va ser presentat per Repsol per desmantellar parcialment la plataforma petrolífera ubicada a la costa tarragonina

Vista aèria general de la plataforma petrolífera Casablanca, davant la costa del delta de l'Ebre i de Tarragona, en una imatge d'arxiu.
Vista aèria general de la plataforma petrolífera Casablanca, davant la costa del delta de l'Ebre i de Tarragona, en una imatge d'arxiu. | ACN
31 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:28h
El Consell de SeguretatNuclear (CSN) ha emès una valoraciópositiva amb límits i condicions sobre el pla de desmantellamentparcial dels pouspetrolífers submarins de la plataformaCasablanca, ubicada a la costatarragonina i sense funcionament des de l'any 2021.

El pla presentat per Repsol Investigaciones Petrolíferas SA (Ripsa), titular de la plataforma, inclou el segellament i abandonament definitiu dels vuitpoussubmarins vinculats a l'explotaciómarina de producció d'hidrocarburs. L'informe del CSN detalla els límits i les condicions imposats a Repsol en relació amb les propostes d'actuació per a la "proteccióradiològica i vigilància de les possibles exposicions a la radiaciónatural present en els materialsresiduals que es generin del desmantellament".

La plataformaCasablanca està ubicada a 44quilòmetresmar endins de la costa de Tarragona i va interrompre l'explotació l'any 2021. La sol·licitud de Repsol al CSN va ser presentada per complir amb la declaraciód'impacteambiental, que ja especificava la necessitat que el titular presentés un pla de desmantellamentvalidat per l'organisme nuclear.

L'últim procés d'adaptació de les nuclears d'Ascó

D'altra banda, el CSN també ha "informat favorablement, amb una condició" sobre la sol·licitud presentada per l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) per adaptar les especificacions tècniques de funcionament de les centrals d'Ascó I i AscóII a l'estàndard de la Comissió Reguladora Nuclear dels EstatsUnits. Segons el CSN, aquesta instal·lació és l'última de les centrals nuclears espanyoles que completa aquest procés d'adaptació, que ha durat més de cincanys.