1 de 10
Conca de Barberà

Comença el judici contra l'exgerent de Turisme de l'Espluga de Francolí per agressió sexual a una treballadora

Fiscalia i l'acusació particular li demanen 18 anys de presó i 50.000 euros d'indemnització de responsabilitat civil

Imatge de la sala del judici | ACN
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 13 de febrer de 2024 a les 18:08 |
L'Audiència de Tarragona ha començat a jutjar l'exgerent de l'oficina de Turisme de l'Espluga de Francolí aquest dimarts acusat d'agredir sexualment una treballadora, amb ceguera total. Fiscalia li demana 18 anys per un delicte continuat d'agressió sexual i li reclama 50.000 euros de responsabilitat civil -tant a ell com a l'Ajuntament de l'Espluga. L'acusació particular fa la mateixa petició.

Els presumptes tocaments i agressions sexuals es van produir entre el desembre de 2015 i el juny de 2016, segons el fiscal. La dona va denunciar els fets el juliol de 2016. La víctima ha declarat a porta tancada a través de videoconferència en la primera jornada. La declaració del processat serà l'última i es preveu que sigui el pròxim 26 de febrer.


La víctima ha començat a declarar al voltant de les onze del matí per videoconferència des dels jutjats de Valls. La seva declaració, feta a porta tancada, s'ha allargat durant unes tres hores perquè s'ha hagut d'aturar tres vegades a petició de la víctima i per problemes tècnics. Després, ha estat el torn de la seva mare, la qual ha assegurat que la seva filla mai li va explicar que patia agressions sexuals. 

La testimoni ha detallat que la seva filla va canviar els hàbits i que va deixar de menjar durant el període que van passar les agressions. També ha indicat que es tancava moltes hores al lavabo i que plorava moltes nits. Alhora, ha dit que li rentava molta roba, la qual no estava trencada, però que hi va trobar sang. "No tenia cops, ho tenia tot interior, li passava alguna cosa, però no sabíem el què", ha respost a preguntes del lletrat de l'acusat. La progenitora ha assegurat que la seva filla encara té depressió i atacs d'ansietat, tot i que, sosté, està més tranquil·la. "Quan vaig saber que havia patit assetjament no la podia ni tocar, no volia estar en un lloc tancat on algú la pogués tocar", ha afegit.


La dona també ha declarat que la seva filla continua sense voler parlar sobre els abusos i que no es mou per l'entorn proper del municipi per evitar, diu, que la gent li pregunti com està. "S'ha tancat bastant en si mateixa", ha comentat. Així mateix, ha afirmat que es refugia en l'esport i ha subratllat que el seu entrenador va ser al primer a saber sobre els fets perquè era la persona que tenia més a prop després de sortir de la feina.

En la primera jornada del judici, hi havia previstes les declaracions de més testimonis, entre elles, les de l'alcalde de l'Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal. Tot ells declararan, finalment, demà. A conseqüència del retard de la sessió d'aquest dimarts, el tribunal ha decidit habilitat un dia més de judici. En concret, s'ha previst celebrar la tercera jornada el pròxim dia 26 de febrer, quan previsiblement, declararà l'acusat, ja que ha demanat ser l'últim a fer-ho.

Relat de Fiscalia

Segons l'escrit acusatori del ministeri públic, la víctima va començar a patir pressions per part de l'acusat entre l'octubre i el novembre de l'any 2015. El fiscal assenyala que l'home li recriminava que no feia bé la feina a l'oficina de turisme i que la controlava massa, fet que li va generar, sosté, una situació de tensió.


El mateix escrit recull que el processat aprofitava els moments que estaven sols per fer-li tocaments, els quals es van produir entre el desembre del mateix any i el gener de 2016. A més, el ministeri públic indica que la víctima es quedava en xoc, sense poder moure's quan es produïen els abusos. Segons el ministeri públic, els tocaments es van repetir en reiterades ocasions fins a finals de gener quan van començar les violacions.

El fiscal subratlla en el seu relat que les agressions sexuals es produïen entre una i tres vegades per setmana. Aquestes es van allargar fins al 23 juny de 2016, quan l'investigat va agafar vacances. L'acusat sempre utilitzava la seva força per subjectar-la i l'obligava a mantenir relacions sexuals, propinant-li bufetades i col·locant-la contra la paret, cadires o taules de l'oficina, apunta el ministeri fiscal.


També assevera que l'investigat s'aprofitava de la seva superioritat laboral i de la discapacitat visual de la víctima -ceguera del 100%- per mantenir relacions sempre sense el seu consentiment. Després d'explicar-ho al seu psicòleg, entrenador i al seu pare, la víctima va denunciar els fets el 17 de juliol de 2016 als Mossos d'Esquadra. La dona ha patit atacs de pànic i angoixa, que han requerit tractament psicològic, arran de les agressions sexuals, segons indica l'escrit del fiscal.

18 anys de presó

Fiscalia considera que els fets són constitutius d'un delicte continuat d'agressió sexual, amb accés carnal, abusant l'acusat de l'especial situació de vulnerabilitat de la víctima. Per la qual cosa, demana divuit anys de presó per a l'exgerent de l'oficina de turisme, així com vuit anys de llibertat vigilada un cop s'executi la pena i la inhabilitació per qualsevol feina, ofici o activitat relacionada amb menors d'edat durant un termini de 22 anys. Alhora, sol·licita la prohibició d'acostar-se a la víctima a menys de 500 metres durant un període de 26 anys.

Pel que fa a la responsabilitat civil, demana una indemnització de 50.000 euros en concepte de danys morals tant a l'investigat com a l'Ajuntament de l'Espluga, ja que li atribueix la responsabilitat civil subsidiària- l'oficina de turisme depenia del consistori.

Per la seva banda, l'acusació particular, que representa la víctima, fa la mateixa petició que el ministeri fiscal i també li demana divuit anys de presó. L'acusació popular, exercida per la Generalitat, s'ha hagut de retirar per qüestions jurídiques, ja que no va personar-se en el moment processal que pertocava, segons han indicat fonts del tribunal. Per la seva banda, l'advocat de l'acusat ha defensat la innocència del seu representat.
Participació