1 de 10

Investiguen la mort de nombrosos ànecs al torrent del Lluc del Vendrell

Fa uns dies es van fer unes proves per detectar una fuita d'aigües residuals que anava a parar al torrent

per Marc Guitart, 14 de juny de 2022 a les 10:08 |

Diversos ànecs han aparegut morts aquest dilluns 13 de juny al torrent del Lluc al seu pas pel Vendrell. Segons han explicat des del Consell Comarcal del Baix Penedès, s'han recollit els animals per analitzar-los i descobrir les causes d'aquest succés. Es desconeix quants dels ànecs del torrent han mort, però aquest dimarts al matí encara se'n veien diversos surant a l'aigua.

 

Fonts dels Agents Rurals han comunicat a TarragonaDigital que alguns dels ànecs han estat recollits per fer-los la necròpsia. Els seus cossos han estat traslladats al Centre de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Els resultats poden trigar uns dies.

 

Proves al polígon de Bellvei

La mort dels animals ha coincidit amb unes proves que s'havien fet per controlar els fluxos de les aigües residuals del polígon de Bellvei. El mateix Consell Comarcal va informar el passat dijous 9 de juny que tècnics de Sorea i de l'ens supramunicipal havien fet aquestes proves. S'havia usat «un colorant alimentari de color verd» que, segons el Consell, és «innocu per la fauna i la flora».

 

Les proves van servir per detectar una fuita d'aigües residuals al polígon de Bellvei que anava a parar al torrent del Lluc. Aquest dilluns, l'aigua del torrent va tornar a baixar de color verd, tot i que des del Consell asseguren que els seus tècnics no van fer cap prova. Per ara es desconeix si la fuita o el colorant poden haver tingut relació amb la mort dels animals.

 

El torrent del Lluc té un cabal d'aigua continu que prové de la depuradora de Santa Oliva. Això fa que, des de fa anys, s'hagi generat una fauna a la zona, que inclou nombrosos ànecs. El cabal també ha suposat un increment de la presència dels mosquits i les males olors, que han denunciat molts cops els veïns del barri del Puig.

 

El cas del riu la Glorieta d'Alcover 

Fa poc més d'un mes ja hi va haver una situació similar al riu la Glorieta d'Alcover. Segons l'associació ecologista CEN (Conservació dels Ecosistemes Naturals), un abocament contaminant va «aniquilar» la vida en un tram del riu. L'abocament va afectar espècies protegides com el barb cua-roja (Barbus haasi) i la reineta (Hyla meridionalis).

 

El cas va ser denunciat per part de l'entitat ecologista als Agents Rurals i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). 

 

L'aigua amb el colorant, al torrent del Lluc.
La prova es va fer amb colorant alimentari de color verd. | Consell Comarcal del Baix Penedès

Participació