1 de 10

Reciclatge estancat: el Baix Penedès tanca l'etapa d'EcoBP lluny dels objectius marcats

La mitjana als municipis que tenen el servei mancomunat segueix per sota del 30% | Al Vendrell s’han recollit més quilos de rebuig el 2021 que el 2015

per Marc Guitart, 26 de gener de 2022 a les 06:00 |

El contracte mancomunat de la recollida de residus al Consell Comarcal del Baix Penedès finalitza aquest 2022 després de vint anys. I ho fa molt lluny dels objectius que la mateixa empresa mixta que presta el servei, EcoBP, s’havia fixat.

 

L’any 2013, EcoBP va engegar la campanya del ‘Repte Baix Penedès’. L’objectiu manifest era doblar les xifres de reciclatge als municipis que tenien el servei mancomunat, que en aquell moment estaven per sota del 20%. EcoBP volia que el Baix Penedès deixés d’estar a la cua de Catalunya i arribés al 40% de reciclatge en només dos anys.

 

Objectiu no assolit

Però les dades del passat 2021 demostren que la majoria de municipis segueixen molt lluny de la xifra marcada. Segons la mateixa EcoBP, la mitjana dels nou municipis que formen part del contracte amb prou feines va superar el 28% el 2021. Això vol dir que ni tan sols s’ha recorregut la meitat del camí que s’havia marcat com a objectiu.

 

L’únic municipi que presenta bones xifres de reciclatge és Bellvei (per sobre del 60%), que va canviar el seu model a finals del 2019. El sistema de contenidors intel·ligents que es va instaurar va permetre assolir xifres adequades, que s’han mantingut. Però a la resta de municipis, el reciclatge segueix estancat a nivells molts baixos.

 

Contenidors al Vendrell.
El sistema actual de contenidors oberts no ha donat bons resultats. | BP Diari

 

Masllorenç és l’únic que supera el 30%, mentre que Banyeres i Bonastre s’hi acosten. A l’altre costat de la balança, el Montmell i el Vendrell amb prou feines arriben al 20% de reciclatge. A més, es dona la curiositat que en molts d’aquests municipis l’augment del reciclatge no ha suposat una reducció dels residus que van al rebuig.

 

Més residus els últims anys

Això ha passat, per exemple, a Albinyana, que els dos últims anys ha superat el milió de quilos de rebuig, una xifra superior a la de l’any 2017. Des de l’Ajuntament han lamentat que aquest fet comportarà «que els rebuts per abocament i les possibles sancions augmentin aquest 2022».

 

El mateix passa al Vendrell, que el 2015 havia recollit 15,9 milions de quilos de resta. Sis anys després, el 2021, la xifra ha augmentat fins als 17,2 milions de quilos. És a dir, l’augment del reciclatge no ha suposat que s’estiguin recollint menys quilos de rebuig, una molt mala notícia.

 

Des de l’Ajuntament del Vendrell van començar el 2020 un canvi progressiu del model de recollida, en coordinació amb EcoBP. Així, es va establir la recollida porta a porta a tres nuclis de població, que han augmentat les xifres de reciclatge. Però l'extinció d'EcoBP ha fet que aquest procés hagi quedat, de moment, paralitzat.

 

Cap a un nou model «a la carta»

Des del Consell Comarcal són conscients de les mancances que ha tingut el servei els últims anys, que han provocat crítiques en alguns consistoris. De fet, Calafell i Santa Oliva van municipalitzar el servei l’any passat perquè creien que podrien obtenir millors resultats. En canvi, la Bisbal del Penedès es va sumar al projecte mancomunat.

 

Per aquest motiu, la nova licitació, que hauria de començar les pròximes setmanes, preveu un model més flexible i adaptat a cada municipi. La idea és que els ajuntaments puguin triar el model que més s’adapti a les característiques de cada poble o nucli. Un model que defineixen com «recollida a la carta» i que hauria d’incorporar opcions com les dels contenidors intel·ligents o el porta a porta.

Participació