1 de 10

Aniversaris a Valls: Celebracions de la Colla Gegantera El Calçot, el Bou i el Bouet

El mes d'octubre ve farcit d'actes per commemorar els aniversaris de les diferents entitats vallenques

per Albert Oliva, 6 d'octubre de 2022 a les 10:04 |

Dies d'aniversaris a Valls. Aquest passat dimarts 4 d’octubre es van complir 25 anys de l’estrena dels gegants de la Colla Gegantera El Calçot. Per aquest motiu, des de la colla s’ha organitzat un cap de setmana farcit d’actes per cloure la celebració d’aquest aniversari.

 

Aquest divendres presentarà l’exposició “El Calçot en fem 25! Un quart de segle ballant de festa en festa”, una mostra ubicada a la Biblioteca Popular que repassa la trajectòria de la colla al llarg d’aquests anys. L’exposició s’inaugurarà el divendres 7 d’octubre a les set de la tarda. Romandrà oberta fins a la Fira de Santa Úrsula en el següent horari: els divendres de 17.00 h a 20.00 h, els dissabtes d’11.00 h a 13.00 h i de 18.00 h a 20.00 h, i els diumenges i festius d’11.00 h a 13.00 h.

 

Paral·lelament, el diumenge 9 d’octubre se celebrarà “I ja en fa 25!”, una jornada de retrobament amb els espais i protagonistes del dia en què es van estrenar els gegants. Hi participaran els gegants de la Riba, els de la Bisbal del Penedès i els amfitrions, l’Antonet i l’Angelina. En record a l’acte d’estrena del 4 d’octubre de 1997, “I ja en fem 25!” pretén recordar aquella jornada tan especial a través de recórrer els mateixos indrets amb els protagonistes d’aquell dia.

 

L’Antonet i l’Angelina, acompanyats del grup de grallers vallenc Els Blu’s, ballaran pels carrers de la ciutat acompanyats pels seus padrins, els gegants de la Riba i els de la Bisbal del Penedès. Aquestes figures s’exposaran a partir de les 10.00 h del matí a la plaça del Portal Nou fins que a les 11.00 h començaran a ballar pels carrers del centre de la ciutat.

 

La cercavila passarà per la plaça del Blat, el carrer de la Cort, el Pati, la Font de la Manxa, el passeig dels Caputxins fins a arribar davant del Santuari de la Mare de Déu del Lledó. En aquest espai fou en el qual es van beneir els gegants fa 25 anys i per aquest motiu hi tornen amb els seus padrins per recuperar aquell moment. Al voltant de les 12.30 h d’una del migdia, els gegants participants faran les darreres ballades de lluïment de la jornada i es clourà un any molt singular per la colla.

 

10 anys del Bou de la Turba

El Bou i el Bouet del Casal Popular La Turba també estan de celebració. L'entitat escalfa motors de cara a Santa Úrsula entre els més petits de la ciutat fent una visita als centres educatius de primària que han volgut obrir les seves portes. Ja s'ha visitat la Candela i l’Eladi Homs, i en breu també farà parada al Claret i a l’Enxaneta.

 

El Bouet a les escoles pretén obrir la cultura popular i el seguici infantil als més menuts de la ciutat, tot fent una estada d’uns dies, on els infants poden tocar-lo, ballar-lo i escoltar la seva música. A més a més també serveix per anunciar la celebració del desè aniversari de l’existència del Bou de Valls i els cinc anys de l’existència del bouet.

 

I és que el Bou i el Bouet tenen preparat pel dissabte 22 d’octubre a la tarda una nova edició del Correbous, dins els actes de la Fira de Santa Úrsula. El Correbous comptarà amb la presència del Bou de Valls i el Bou Tradicional, i d’altres bous vinguts d’arreu de la geografia catalana. Aquest Correbous i els actes que l’acompanyaran serviran per celebrar que fa 10 que Valls compte amb la presència del Bou i cinc anys que hi ha el Bouet. 

 

Aqueta iniciativa va sorgir l’any 2013 com a acte previ a la fira de Santa Úrsula, recordant la vinculació que la fira havia vingut amb el bestiar. Des de l’any 2016 que el Correbous s’incorpora a la tarda del dissabte de la Fira. Al llarg de les 10 edicions de correbous, han vingut elements de tota mena, i la proposta s’ha adaptat en els últims anys a les necessitats de la pandèmia. Enguany, retorna a la normalitat en el seu horari de tarda i amb un recorregut esbojarrat pel centre històric.

Participació