1 de 10

T'ha tocat la Loteria de Nadal? Tot el que has de saber per cobrar el teu premi

Els dècims premiats de la Loteria de Nadal es poden cobrar del 22 de desembre fins al 22 de març

per Antonio Ramos Llauradó, 22 de desembre de 2022 a les 09:00 |

La Loteria de Nadal porta de nou la il·lusió als milers de persones que han comprat un dècim o una participació, amb el somni que un dels grans premis que canten els nens de Sant Ildefons sigui aquell que porten en la seva butlleta. Acabat el sorteig celebrat al Teatre Reial de Madrid, és el moment que tots aquells afortunats puguin gaudir dels seus premis.

 

I quins són els terminis per cobrar els diners del premi? Doncs, segons estableix Loterías del Estado, tot dècim premiat es pot cobrar des de les 18 hores del 22 de desembre, el dia del sorteig. El termini de cobrament s'allarga durant tres mesos, és a dir, fins al 22 de març de 2023.

 

Com i on cobrar un premi?

Segons la quantitat del premi, aquest es podrà cobrar en un lloc o altre durant els tres mesos de termini. En cas que el premi sigui menor de 2.000 euros, aquest es pot cobrar en qualsevol administració de loteries presentant el dècim guanyador. D'altra banda, si el premi és superior a 2.000 euros, el premi s'ha de cobrar a les entitats financeres concertades per Loterías del Estado.

 

El més habitual és cobrar amb un xec o mitjançant una transferència bancària. En aquest sentit, el banc pagador del premi no pot obligar a obrir un compte per a dipositar el premi ni cobrar cap recàrrec o comissió. Cal recordar que els premis superiors als 40.000 euros tenen una retenció del 20%.

 

Els dècims compartits i les participacions

Una manera habitual de jugar és comprant un dècim compartit entre dues o més persones. En aquest sentit, hi ha una sèrie de recomanacions a seguir per tal d'estalviar problemes. Així, els experts suggereixen fer una fotocòpia del dècim pels dos costats, on s'identifiqui els jugadors. També són vàlides fotografies compartides per correu electrònic o WhatsApp, sempre que apareguin les dades del depositari, participants i la participació de cadascun.

 

En el moment de cobrar aquest premi compartit, cadascun dels guanyadors haurà d'identificar-se, especificant el percentatge de participació en el número. Un cop descomptats els impostos del 20% per als premis superiors de 40.000 euros, l'entitat ingressarà els diners al compte d'un titular. Encara que hi ha bancs que ofereixen la possibilitat de pagar directament a cada participant.

 

Després d'això, l'entitat s'encarregarà d'enviar la informació dels guanyadors a Hisenda sense que aquests hagin de fer cap gestió. És important aquest pas, ja que si no s'identifica tots els participants i després es reparteix el premi, l'Agència Tributària pot considerar-ho una donació i aplicar l'impost que pertoca.

 

Pel que fa a les participacions, el procediment per cobrar és totalment diferent. En aquest sentit, si el número de la papereta coincideix amb un dels números agraciats en el sorteig, sigui la 'pedrea' o la Grossa, el premi ha de ser cobrat per l'emissor de les participacions i repartir-lo posteriorment entre els agraciats.

 

Cobrar la Loteria de Nadal, per Bizum

Enguany es manté una de les novetats de l'any passat, el cobrament dels premis de la Loteria de Nadal a través de Bizum. En aquest sentit, els agraciats podran cobrar els premis de fins a 2.000 euros a través d'aquest mètode. En aquest sentit, les entitats bancàries en què aquesta opció està disponible són CaixaBank, Santander, BBVA, Sabadell, Unicaja Banco, Kutxabank, Ibercaja, Cajamar, Abanca, Bankinter i Cajasur.

 

Per tal de poder cobrar a través d'aquest mètode, que no té cap comissió, s'han de seguir diversos passos. Desplaçar-se a una administració de loteries amb el dècim premiat, comunicar al venedor que vols cobrar el premi a través de Bizum, obrir l'aplicació al telèfon mòbil i generar un codi QR, que tindrà una validesa de 15 minuts.

Participació