Santa Coloma de Queralt va celebrar una jornada de portes obertes i la inauguració, el passat dissabte 17 de desembre, de la Farinera. Unes 400 persones van visitar totes les instal·lacions recuperades i museïtzades de l’antiga Farinera i van descobrir tot el discurs museogràfic que explica el procés d’obtenció del blat a la farina. Es va convidar també a visitar i participar en reptes i jocs a la sala d’activitats educatives, situada a primer pis i des d’on s’impartiran tallers per a les escoles a partir del mes de gener.
A la tarda, el conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Juli Fernàndez Olivares va presidir la inauguració de les instal·lacions, que va reunir una cinquantena de personalitats de l’àmbit polític i social. Durant la trobada amb el conseller, es van exposar les mancances en matèria d’infraestructures (carretera, aigua potable,...) i diversos projectes de futur com són el Pla de mestral, Viure_santacolomadequeralt i la possibilitat de crear un cicle formatiu de grau mitjà a Santa Coloma (per cursar després de 4t d'ESO) en relació amb el cereal (tecnificació agrària, elaboració productes,...) i buscar la col·laboració entre l'Ajuntament i la Generalitat.
La farinera forma part d’un conjunt patrimonial singular, testimoni de l’impuls industrial que es donà al poble el segle passat. Va ser entre el 1893 i el 1894 que es va construir l’estructura de tres edificis on hi havia: una fàbrica de ciment, una serradora i la farinera, i on una única màquina de vapor (de la qual encara se’n pot veure la xemeneia) feia anar aquestes tres fàbriques simultàniament.
La farinera va ser l'última en finalitzar la seva activitat. No va ser fins al 2003, quan definitivament va tancar les seves portes, cosa que explica que es mantingui tota la maquinària original del segle passat intacta. El testimoni directe del Josep Maria Compte, a càrrec de la fàbrica fins al seu tancament i el fet que conservi tota aquesta maquinària permet poder explicar tot el procés d’elaboració de la farinera fet que li confereix un potencial museístic inqüestionable. Des de l’Ajuntament s’ha realitzat la declaració de l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), perquè sigui patrimoni protegit i poder optar a programes d’ajudes per obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural.
Un cop conclosa la 1a fase d’actuació consistent en la rehabilitació estructural de l’edifici (cobertes i tancaments), la segona fase d’obres ha permès l’adequació de l’edifici per a poder ser visitat: instal·lació elèctrica, implementació de serveis sanitaris, senyalística i la creació d’una passarel·la exterior des d’on amb la futura instal·lació d’un ascensor s’accedirà a cadascuna de les plantes.
Les obres d’adequació s’han realitzat en 2 fases, mitjançant una primera subvenció del Pla d'Acció Municipal (PAM) 2020-2023 de la Diputació de Tarragona i una segona subvenció del Programa Leader, que forma part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) del Departament d’Agricultura de la Generalitat.
A partir d’aquest Nadal, La Farinera iniciarà un servei de visites guiades per poder visitar les seves instal·lacions, que s’organitzaran de forma periòdica a partir del mes de gener. Paral·lelament s’iniciarà la seva programació amb un seguit de tallers adreçats a tots els públics el primer dels qual serà “De batre i ventar un lloc” el dia 3 de gener i anirà a càrrec de la il·lustradora Clara Nubiola. Totes les activitats que es realitzin a la Farinera s’aniran anunciant a través dels canals de comunicació de l’Ajuntament i el perfil d’Instagram de @lafarinerascq.