El secret més ben guardat: Qui eren, realment, els tres Reis d'Orient?

Apareixen documentats al Nou Testament, ja que guiats per un estel, van portar regals a Jesús

06 de gener del 2023

Fa poc més de 150 anys que es fan cavalcades a Catalunya. Cada 5 de gener al vespre, és típic que en la majoria de municipis del país arribin els tres Reis d'Orient amb un sèquit més o menys nombrós de patges, en carrosses exòticament guarnides, a cavall, en vaixell o, fins i tot, en helicòpter.

 

En aquest sentit, els personatges fan l'aparició un sol dia a l'any i fan una conversió de l'imaginari col·lectiu i popular a la realitat per esdevenir persones físiques i palpables. Qui són i què representen, però, Melcior, Gaspar i Baltasar en un dia com avui?

 

Apareixen documentats al Nou Testament, ja que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Van ser or, encens i mirra, i no especifica quants eren, només diu que eren mags, tot i que en algunes traduccions en diu savis, i que venien d’Orient. Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després Reis. Se’ls han donat noms: Melcior, Gaspar i Baltasar. I es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica, respectivament.

L'arribada dels Reis d'Orient a Reus
Nadal 2021: L'arribada dels Reis d'Orient a Reus! | Laia

El blanc, el ros i el negre

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja. És d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres Reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.

 

Gaspar, el rei ros, és jove, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys. Com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella. És d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.

 

Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada. És d’origen africà i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.