Marmellar tornarà a reviure per un dia amb motiu del seu mil·lenari

El mes de maig es farà una celebració en aquest nucli deshabitat des de fa més de seixanta anys

13 de gener del 2023

Marmellar tornarà a la vida per un dia aquest pròxim mes de maig de 2023. El motiu és que es compleixen mil anys del primer document en el qual s’anomena aquest nucli situat a la part oriental del Montmell. Jordi Casas, de família descendent de Marmellar, és qui va trobar aquesta referència, en una compravenda de terrenys del 1023.

 

Amb l’objectiu de dignificar aquest espai que actualment es troba molt degradat, Casas va pensar que es podria fer una festa pel mil·lenari. Per a tirar-ho endavant, compta amb la complicitat de l’Ajuntament del Montmell, que s’ha involucrat en l’esdeveniment.

 

La celebració es farà a mitjans de maig, coincidint amb la festivitat de Sant Isidre, que era un dels patrons del poble. Per aquell dia es preveuen diferents activitats com una caminada de Marmellar al Castell, un dinar popular i una recreació històrica. El programa s'acabarà de definir els pròxims mesos, conformant un dia molt especial per a un nucli que fa dècades que no acull cap festa.

 

Convidar antics veïns i desbrossar les masies

De fet, la idea de Casas és convidar els antics veïns de Marmellar que encara són vius i les seves famílies. Molts d’ells fa temps que no van al poble, que va quedar deshabitat a finals dels anys cinquanta. També és important el fet que es preveu desbrossar els carrers i les cases, una cosa que no s’ha fet en dècades.

 

Després se senyalitzaran totes les masies per informar de qui eren i quin ús tenien. «Vull que sigui una jornada de recuperació històrica que es faci cada mil anys», expressa amb satisfacció Jordi Casas.

 

Marmellar va quedar deshabitat fa més de seixanta anys per les dures condicions de vida i, des d’aleshores, el poble s’ha anat degradant. Diferents successos que van tenir lloc els anys noranta van crear una llegenda negra sobre el nucli que encara es manté. Alguns dels descendents de Marmellar volen contrarestar aquesta visió recordant com era el poble quan estava habitat.