Un grup de veïns de Reus recullen signatures contra el pàrquing de La Hispània

Alerten sobre la contaminació dels terrenys i es mostren preocupats pels efectes que pot tenir el moviment de terres

13 de gener del 2023
Actualitzat el 23 de maig a les 12:48h

El projecte de construcció d'un pàrquing en el complex de pisos a La Hispània de Reus continua provocant reaccions. Després d'aprovar-se la licitació per un valor de 22 milions d'euros, un grup de veïns residents a la zona han iniciat una campanya de recollida de signatures en contra d'aquest projecte «per la contaminació dels terrenys afectats».

En un comunicat, els veïns es mostren contraris a la construcció del pàrquing subterrani —de tres plantes de profunditat— «perquè el subsol conté residus tòxics» i demanen que en l'espai s'hi ubiqui un parc amb jardí. Els impulsors de la campanya estan informant i conscienciant els veïns i comerços de la zona pel risc de contaminació que suposaran les obres.

També han iniciat una recollida de firmes entre el veïnat i tota la ciutadania, que es presentaran a l'Ajuntament de Reus. En aquest sentit, però, no descarten adreçar-se a altres administracions.

 

Residus tòxics i fibrociment

Els veïns alerten de la presència de residus tòxics a la zona S4 del projecte, segons indiquen uns informes desfavorables al projecte que la CUP va denunciar i fer públics a inicis del mes d'octubre. El veïnat no va tenir accés als informes mediambientals en el seu període d'al·legacions, un fet que asseguren els ha comportat «indefensió davant el govern que ja n'era coneixedor des de 2020».

Segons els veïns, «aquests informes revelen la presència d'una vintena d'elements que superen amb escreix el límit permès de contaminació, i que tenen com a origen les restes de bateries d'automòbils i manteniment de vehicles, objecte de treball de l'empresa d'autobusos que hi havia anteriorment». A banda d'aquests residus tòxics, també asseguren que al subsol també hi ha partícules de fibrociment de la façana de l'antiga cotxera de La Hispània.

 

Demanen que «no es toqui la zona contaminada»

Els veïns afectats es mostren especialment «preocupats» per les afectacions que «pot tenir el moviment de terres —amb residus tòxics— tant pels residents i comerços propers a la zona, com pels treballadors de l'empresa contractista». Per tot plegat, els impulsors de la recollida de firmes demanen que «no es toqui la zona contaminada».

Finalment, els veïns lamenten «la manca d'informació rebuda» per part del govern municipal sobre aquest projecte i demanen a l'Ajuntament de Reus que faci públic els informes mediambientals.