Alta tensió a Cornudella en un acte polític amb amenaces, crits i intents d'agressió

La presentació de Renaixença Nacional Catalana es va trobar amb una manifestació contrària al partit

16 de gener del 2023

La precampanya electoral de les eleccions municipals del maig d'aquest 2023 ha viscut, aquest cap de setmana, un escenari de tensió a Cornudella de Montsant. El partit Renaixença Nacional Catalana s'hi presentava públicament, i l'Esquerra Independentista havia convocat una concentració en contra seva. Sota el lema «Feixisme ni al Priorat ni enlloc» es va convocar una mobilització per mostrar la seva oposició al partit que es presentava.

 

L'acte polític es va fer al Teatre la Renaixença del municipi prioratí, i es va poder celebrar sense entrebancs. Va ser aquest dissabte, 14 de gener del 2023, a dos quarts d'onze del matí. Presentació a banda, la situació va ser diferent durant l'entrada i la sortida de l'equipament cultural de les persones que hi van assistir.

 

 

Va ser en aquests dos moments, segons diversos testimonis, quan es van viure alguns moments de tensió. Totes dues parts denuncien crits, amenaces i intents d'agressió per part de l'altre grup. Alguns testimonis presencials confirmen que hi va haver un intercanvi d'insults, crits i amenaces.

 

 

Membres de RNC i d'altres formacions que els donen suport han denunciat insults i intents d'agressió per part dels manifestants de l'Esquerra Independentista. De fet focalitzen les acusacions contra la CUP, a qui acusen d'organitzar les mobilitzacions. La formació no figurava com a convocant de l'acte, però les Candidatures d'Unitat Popular del Priorat sí que hi han donat suport explícit.

 

 

Per contra, els manifestants de l'Esquerra Independentista també acusen els membres de RNC d'intents d'agressió i amenaces. Els Mossos d'Esquadra van desplegar un dispositiu de seguretat per evitar que els dos grups es trobessin físicament. Consultada sobre el balanç d'aquest dispositiu de seguretat, la policia catalana informa que es van produir identificacions de persones de tots dos grups, però no cap detenció.

 

Amb tot, membres de RNC i el seu entorn afirmen que denunciaran els manifestants. Quan RNC va fer públic la convocatòria de l'acte de presentació, des de l'EI es va convocar una manifestació per oposar-s'hi i es va comunicar als Mossos d'Esquadra. Dies abans l'ambient s'havia anat escalfant a través de les xarxes socials, i la dinàmica s'ha mantingut durant el cap de setmana i aquest dilluns.