Una ruta cicloturística cultural unirà TGN amb 15 de municipis seguint la Via Augusta

La proposta, finançada amb fons europeus, recorre 1.600 quilòmetres en un traçat vinculat als jaciments romans

19 de gener del 2023

Una ruta cicloturística cultural unirà Tarragona amb una quinzena de municipis resseguint la Via Augusta. La iniciativa s'ha presentat aquest dijous a FITUR, en el marc de promoció de la ciutat a la Fira Internacional de Turisme que se celebra fins diumenge a Madrid. La ruta, que es desenvoluparà en els pròxims dos anys amb fons europeus, resseguirà l’antic traçat romà amb un recorregut vinculat als jaciments romans en 1.600 quilòmetres.

 

Així, s'hi afegiran quinze pobles d’Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia i Catalunya. Segons l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, «és un recorregut que s'adapta al present mitjançant la revalorització sostenible i inclusiva de l'itinerari històric». En aquesta línia, ha apuntat que espera que el carril bici que uneix Tarragona i Altafulla estigui operatiu «en un temps raonable».

 

Durant la seva intervenció, Ricomà ha qualificat la nova ruta de «projecte il·lusionant» i ha expressat «el privilegi que significa per Tarragona compartir aquest nou producte turístic amb tots els municipis que l’integren».

 

Resseguint els jaciments romans de la Via Augusta

La nova ruta cicloturística cultural de la Via Augusta recorre 1.600 quilòmetres de l’antic traçat romà seguint un recorregut vinculat als jaciments romans que es poden trobar als quinze municipis de les quatre comunitats autònomes que recorre l’itinerari. Des del germen de la Ruta Bètica Romana, el nou producte turístic recorre els municipis andalusos de Santiponce, Carmona, Osuna, Almodóvar del Río, Còrdova, Montoro, Almedinilla, Puente Genil, Écija, Marchena, Cadis i Baena.

 

Posteriorment, s’estén cap a Castella-la Manxa passant per Lezuza, per la Regió de Múrcia fent parada a Cartagena, i per Catalunya, amb Tarragona, en un sentit ampli, ja que la ruta recorre el patrimoni i els paisatges de les poblacions de la mateixa ciutat i d’Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà.

 

El projecte vol preservar el llegat immaterial de la Via Augusta i aprofitar l’oportunitat per diversificar, deslocalitzar i reconvertir el turisme cultural basat en el patrimoni romà en una ruta en bicicleta que genera una experiència turística sostenible de gran atractiu i valor afegit.

 

L'agenda de Tarragona a FITUR

Entre el 18 i el 20 de gener, Tarragona es promociona a FITUR 2023 dins de l’estand de la Costa Daurada de la Diputació de Tarragona. El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (PMTT) té una agenda amb diferents actes i reunions tant de forma individual com amb el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE).

 

Amb el GCPHE, l’alcalde Pau Ricomà serà present aquest divendres a l’assemblea general d’alcaldes i alcaldesses, a la signatura del conveni amb l’Associació de Ciutats Patrimoni Mundial Mexicanes i a la presentació els plans d’acció 2023 amb Turespaña i Paradores.