VÍDEO: Graven un animal poc usual que es passeja per la plaça Major de Santa Coloma

Els experts diuen que no és gens freqüent veure un toixó fora del seu hàbitat

23 de gener del 2023

Uns veïns de Santa Coloma de Queralt han alertat, a través de les xarxes socials, d'un fet insòlit que s'ha detectat a la plaça Major del poble. Segons es veu en un vídeo difós a Internet, un teixó s'ha passejat per aquest espai del municipi amb total tranquil·litat.

 

No és usual que un animal d'aquestes característiques faci acte de presència en els pobles i ciutats. De fet, el teixó o toixó és un animal prudent, de costums crepusculars i nocturns, que passa el dia a la teixonera on viu normalment en grups familiars, al camp.

 

Les teixoneres arriben a ser excavacions notables, constituïdes per un entramat de galeries amb una cambra principal. L’hàbitat del teixó és variat, amb preferència pels boscos amb conreus propers i un únic requisit: l’existència de talussos de terra en llocs amagats i tranquils on poder excavar el cau.

 

Els experts diuen que no és gens freqüent veure un toixó, però en canvi sí que podem trobar amb una relativa facilitat les entrades o les piles de terra al voltant dels seus caus, les teixoneres, i sobretot les seves característiques petjades llargues i amb les marques de cinc ungles, quatre d’elles arrenglerades al davant.

 

Tot i que pertany a l’ordre dels carnívors, el toixó és un mamífer omnívor que té un paper important en la dispersió de llavors que formen part de fruits carnosos.