Els actes previs donen el tret de sortida a la Fira de Sant Vicenç de l'Espluga 2023

L'esdeveniment es celebrarà del 25 al 29 de gener

24 de gener del 2023

Del 25 al 29 de gener arriba la 457a edició de la Fira de Sant Vicenç de l'Espluga de Francolí. Es tracta d'un esdeveniment quatricentenari que va néixer segles enrere com una fira del món agrícola i rural i, en l'actualitat, preserva un model de compra, venda i mostra de productes, gastronomia i artesania.

 

 

Durant el cap de setmana, s'obrirà el recinte firal, on a la zona de la plaça de l'Església, es podrà trobar el punt informatiu de la Fira i punt informatiu turístic, també un punt de venda de "Pa de la Cova" i mostra i tast de les cerveses artesanes locals "La Renaixença". En aquest espai també s'hi trobarà un espai plataforma Video Booth 360º, aquesta activitat serà gratuïta presentant un tiquet de compra d'algun dels establiments adherits a la Unió de Botiguers i Empreses de l'Espluga de Francolí (en el cas de no presentar un tiquet, l'activitat tindrà un cost. 2 euros individual / 4 euros en grup).

 

Al carrer Lluís Carulla, carrer Mossèn Serret, plaça de l'Església i travessera de Poblet es trobaran diverses parades de productes agroalimentaris i gastronòmics, artesania, productes tèxtils, roba i menatge per la llar, comerç local, empreses i serveis, i productes agrícoles. També durant tot el cap de setmana, als voltants de l'aparcament del Pavelló del Casal, es trobaran les tradicionals atraccions de Fira.

 

Els actes previs 

Els actes de la fira però s'iniciaran demà dimecres dia 25 de gener amb l'estrena de la instal·lació artística temporal al Museu de la Vida Rural, anomenada "Pedra i plàstic" dels artistes Marta R Chust i Roc Domingo Puig, una aproximació al desplegament de la tecnologia d'Internet d'alta velocitat sobre el territori del Pirineu. Aquesta es podrà visitar fins al 5 de febrer de 2023. Del 25 al 27 de gener el Museu de la Vida Rural també organitza un curs d'elaboració de formatges a càrrec de Marta Roger de la formatgeria La Païssa. Es pot fer la inscripció a www.museuvidarural.cat.

 

El dijous dia 26 de gener continuaran els actes amb la conferència de la Formació Permanent: Amors, flirtejos i embolics que han fet història, a càrrec de Jordi Rius Juvé, llicenciat en història medieval per la Universitat de Barcelona. L'acte tindrà lloc a les sis de la tarda a l'Auditori Carulla Font del Casal. I el mateix dia a les 19.30 h del vespre, a la sala de cuina de la Llar de Jubilats es farà un curs de cuina amb Mariona Quadrada "El foc ha fet la cuina". Les inscripcions per aquest curs s'han de fer a l'Ajuntament en horari d'oficina i té un preu de 10 euros.

Assistents a la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa de la presentació del programa | Albert Oliva

Divendres 27 a les 5 de la tarda al carrer Anselm Clavé es farà l'ofrena floral davant la placa d'homenatge als espluguins morts a Mauthausen, en el marc del projecte local "Memòria a peu de carrer" i en motiu del Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust. El mateix divendres a les 18.30 h de la tarda, al Museu de la Vida Rural es durà a terme la conferència sobre el foc convidat: L'Aquelarre de Cervera. Aquesta serà conduïda per Jordi Robert, periodista i expert en cultura popular i comptarà amb la participació de Mireia Brandon, regidora de Festes i Aquelarre de la Paeria de Cerver i Pep Oriol, director de teatre, actor, realitzador, guionista i professor de la Universitat de Lleida.

 

Per acabar el divendres de fira, a partir de les 21.00 h de la nit i fins a les 2 de la matinada, al local d'Auvënguen del carrer Joan Maragall es farà la Nit jove de la Fira amb monòlegs i música. Amb les monologuistes Júlia Vila i Penny JayG.

 

Un vol en globus

Diumenge 29 de gener es proposa una de les novetats de la Fira, la possibilitat de fer un vol captiu amb globus aerostàtic. Descobreix l'Espluga de Francolí a vista d'ocell, Globus Kon-Tiki ens enlairarà durant uns minuts per observar el nostre poble des del cel. Es podrà fer de 8.00 h a 10.00 h del matí davant del Pavelló David Rovira i Minguella. El preu és de 8 euros  per persona (pagament en efectiu el mateix dia), no es fan inscripcions i s'atendrà la demanda per rigorós ordre d'arribada.

 

També el diumenge a les 9.30 h del matí al local del Club d'Escacs del Casalet tindrà lloc la 2a jornada de 1a Provincial de la Lliga Catalana d'Escacs amb el partit del Club d'Escacs de l'Espluga contra el Club d'Escacs de Reus. A partir de les 10.00 h del matí, a la plaça de l'Església també es farà l'esmorzar popular de diumenge (Preu 5 euros )

 

De les 10.00 h del matí a les 14.00 h del migdia a la plaça Montserrat Canals hi haurà exhibició de talles de fusta amb motoserra i un espectacle de creació d'escultures realitzades amb fusta. A les 12.00 h del migdia al polígon industrial de les Eres es durà a terme la inauguració del nou local de l'Agrupació de Defensa Forestal de l'Espluga de Francolí. Finalment, a les 19.00 h de la tarda al Teatre del Casal hi haurà la representació de l'obra de teatre "Cunyades", una comèdia espontània, fresca i molt divertida. Les entrades tenen un preu de 18 euros i es poden comprar a la plataforma Entràpolis, a taquilla i a l'Oficina de Turisme.