El robatori de la llamborda del Mercadal de Reus inspira una obra de teatre

És una producció de Lo Nostro i la Sala Trono que s'estrenarà a Tarragona i també es representarà a Reus

26 de gener del 2023

El robatori d'una llamborda de la plaça del Mercadal de Reus l'any passat ha inspirat una obra de teatre. S'estrenarà a la Sala Trono de Tarragona, que l'ha produït juntament amb Lo Nostro. La peça, titulada Lot 5/6. Pedra també es podrà veure al Teatre Bartrina de Reus.

 

Bàrbara Roig i Pau Ferran són els intèrprets d'aquesta obra que vol convertir un «fet local» en «universal i de tothom». El rerefons de la peça és la reflexió sobre el patrimoni, guarnida amb la subhasta d'una pedra a la qual assisteix el públic. S'estrenarà el 27 de gener a la Sala Trono, on es tornarà a representar el dia 28, mentre que a Reus hi arribarà el 4 de febrer.

 

El naixement de l'obra va tenir part de casualitat, segons expliquen els actors. Estaven assajant Misteriós assassinat a Manhattan amb Carlota Grau quan la directora va arribar amb una pedra que s'havia trobat en un portal. La proposta va ser incorporar-la a les dinàmiques d'assaig a partir d'aleshores.

 

Curiosament, l'endemà es va fer públic que havia desaparegut una llamborda de la plaça del Mercadal de Reus. El furt va alarmar especialment l'Ajuntament i l'alcalde, Carles Pellicer, que va arribar a renunciar a posar una denúncia si es retornava sencera i de pressa. Finalment no es va recuperar, i al forat que havia deixat s'hi ha col·locat una altra peça.

 

El robatori de la llamborda, convertit en una obra sobre el patrimoni

A Roig, Ferran i Grau, tots tres de Reus, aquella situació, i la coincidència amb la pedra incorporada als assajos, els va servir d'inspiració. Van crear una obra de teatre on aborden qüestions com el patrimoni, l'origen dels rumors o l'auge dels programes sobre successos. Segons comenta Roig, «sembla que ara qualsevol pugui resoldre un cas».

 

Resumidament, Lot 5/6. Pedra és una comèdia on, segons Ferran, «ens riem de nosaltres mateixos». La premissa és que el públic assisteixi a la subhasta en directe del lot 5/6, una pedra. Segons l'actor, amb aquesta posada en escena volen demostrar que el «relat» és el que dona valor al patrimoni

 

La directora, Carlota Grau, defineix la peça, també, com un «híbrid» que barreja monòlegs, coreografies i teatre d'objectes, tot trencant la quarta paret. L'obra li serveix, també, per reivindicar la feina feta per Lo Nostro i per Pau Ferran per professionalitzar el teatre al sud de Catalunya. «El sector teatral està molt malament, i a Tarragona i a Reus encara està pitjor», lamenta.

 

Considera que fer teatre «sense recursos i sobreexplotant» va en contra del mateix sector. Bàrbara Roig i Pau Ferran ja van produir, l'any 2019 amb la Trono, Una altra nit. La peça reflexionava sobre elements genuïns del Camp de Tarragona com el vermut o la petroquímica.

 

El 2022, en el marc de l'Any Ferrater, van sumar la cuinera Mariona Quadrada a l'adaptació teatral del Poema Inacabat de Gabriel Ferrater. Va ser per fer gira amb aquesta obra que va néixer Lo Nostro, una productora que, segons Carlota Grau, ha permès «obrir camins».