Covestro posa en marxa una nova planta de producció de clor a TGN: 200 MEUR d'inversió

Es tracta de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC i ha permès la creació de 50 nous llocs de treball

06 de febrer del 2023

Covestro ha posat en marxa a Tarragona una nova planta per a la producció de clor a escala global. Es tracta de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d'oxigen despolaritzat), altament innovadora i energèticament eficient, desenvolupada per Covestro i les seves partners. La inversió ha estat de 200 milions d'euros i ha suposat la creació de 50 nous llocs de treball.

 

En un comunicat, la companyia ha explicat que «la nova planta garanteix un subministrament eficient, més sostenible, independent i permanent de clor i sosa càustica per a la producció de MDI a Tarragona». En aquest sentit, aquesta instal·lació reforçarà la xarxa europea de producció de MDI, un precursor per a la fabricació d'escuma rígida de poliuretà utilitzada per a aïllar aparells de refrigeració i edificis.

 

El CEO de Covestro, Markus Steilemann, ha explicat que «la posada en marxa de la nova planta és una gran notícia, tant des del punt de vista econòmic com des de l'ecològic, tant per a Covestro com per a la nostra planta de Tarragona». Steilemann ha afegit que «la planta demostra com les noves tecnologies ens permeten avançar en la nostra visió de l'economia circular i reduir, encara més, el consum de recursos».

 

Andrea Firenze, Director General de Covestro a Espanya, ha apuntat que «aquesta planta ens permet reforçar significativament la producció de MDI de Covestro a Tarragona. Disposar d'un subministrament propi, independent i permanent de clor ens garanteix augmentar l'eficiència i competitivitat del nostre centre de MDI. A més, la nova planta també reforça la posició de Tarragona com a referent de la química en el sud d'Europa»

 

Primera planta del món que utilitza la tecnologia de càtode d'oxigen despolaritzat

La nova planta de clor de Covestro a Tarragona és la primera del món a escala industrial que fa servir la innovadora tecnologia de càtode d'oxigen despolaritzat (ODC). Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per la companyia en col·laboració amb thyssenkruppnucera. En comparació amb l'electròlisi cloroalcalina convencional, predominant en l'actualitat, aquest nou procés suposa un estalvi energètic de fins al 25%.

 

En la nova planta de Tarragona, aquesta innovació pot evitar fins a 22.000 tones mètriques d'emissions de CO? a l'any en comparació amb els mètodes ja existents —basat en el mix energètic a l'inici de la planificació de la construcció, en 2018—. D'aquesta manera, la nova planta contribuirà de manera important a l'objectiu de Covestro de ser operacionalment neutra des del punt de vista climàtic en 2035.

 

A més de clor, la planta també produirà sosa càustica per als mercats ibèric i europeu. Tant el clor com la sosa càustica són dos productes químics bàsics indispensables per a la indústria química, a més de constituir una matèria primera clau per a molts altres sectors estratègics.