La plantilla de l'Institut Pere Mata de Reus, en peu de guerra

El comitè d'empresa anima els treballadors a concentrar-se a les instal·lacions aquest divendres

09 de febrer del 2023

La plantilla de l'Institut Pere Mata de Reus manté un pols amb l'empresa sobre algunes condicions laborals. El comitè d'empresa reclama millores en tres àmbits del conveni laboral, com són les vacances, la conciliació familiar o la seguretat. Posen sobre la taula que fa temps que la plantilla pateix una «degradació dels drets laborals».

 

És per això que han presentat a l'empresa una sèrie de propostes que, fins ara, no se'ls han acceptat. Fa dues setmanes van mantenir-hi una reunió que no va servir per tancar el conflicte. Aquest divendres, 10 de febrer, en tenen una altra, i la Plataforma Reivindicativa del Comitè d'Empresa anima els treballadors a concentrar-se a la porteria de les instal·lacions.

 

La plantilla de l'Institut Pere Mata reclama una vintena de millores

Han recollit una vintena de reclamacions de la plantilla, començant per l'àmbit de la gestió de les vacances i els dies de lliure disposició. Reclamen tenir, almenys, 30 dies naturals de vacances l'any. Volen que tinguin quatre dies de festa més aquells treballadors que, per causes alienes a ells, no puguin fer vacances entre maig i setembre.

 

En la mateixa línia, proposen que s'acumulin per a l'any següent els dies personals i de vacances que, per motius aliens als treballadors, no s'hagin fet servir durant l'any. Reivindiquen que l'organització de les vacances es comuniqui, almenys, amb dos mesos d'antelació. També reclamen disposar de catorze hores l'any per a visites mèdiques, en lloc de comptar-ho com jornades senceres.

 

Pel que fa als dies d'assumptes propis, exigeixen poder-los fer servir segons ho sol·licitin els treballadors, i no segons la voluntat de l'empresa. Finalment, aquest primer bloc el tanca la reivindicació de recuperar les hores de formació i solapament en dies de lliurança. El segon paquet de reivindicacions fa referència a la conciliació familiar.

 

Volen que l'empresa comuniqui l'horari de tot l'any als treballadors i marcar un mínim de dues setmanes d'antelació per a qualsevol canvi en aquest horari. Es planteja la implementació de «fórmules de treball flexible, sigui en modalitat de teletreball o flexibilitat horària». El tercer àmbit de reivindicació és la seguretat física i psíquica dels treballadors i a la dignificació de la feina assistencial.

 

Proposen que les unitats assistencials tinguin una plantilla fixa amb el personal necessari per fer els dies de descans establerts. Volen incrementar el volum de la plantilla quan hi hagi serveis de risc elevat i unitats amb un augment de càrrega de feina a causa de les característiques específiques dels usuaris. També reclamen que, als metges de guàrdia d'urgències no se'ls solapin les tasques d'atenció continuada amb altres unitats de fora de l'Institut Pere Mata.

 

Reivindiquen la necessitat de regular la plantilla en els centres de la xarxa externa segons els programes de salut assignats. En aquesta línia, aposten pel desdoblament de professionals que són a múltiples serveis a la vegada. El darrer paquet de mesures plantejades pel comitè d'empresa és sobre millores retributives i socials.

 

Conté, per exemple, l'aposta perquè es pagui un plus als treballadors que, si l'empresa ho sol·licita, accedeixin a anar a la feina durant els seus dies lliures. Recorden que el conveni laboral ja estableix un complement d'atenció continuada per als professionals que compleixin certs requisits. Per últim, reclamen que s'afavoreixi la jubilació a temps parcial i progressiva, sense que perdin poder adquisitiu, dels treballadors de més de seixanta anys que ho vulguin.