El Penedès Marítim controlarà que no sonin cançons sexistes a les rues de Carnaval

Els diferents municipis volen evitar que la música dels participants propagui missatges «tòxics»

10 de febrer del 2023

Diferents municipis del Baix Penedès i el Garraf coordinen des de fa pocs anys a través del Penedès Marítim les rues de Carnaval. A més de promocionar la festa de forma conjunta, també es comparteixen una sèrie de consignes per al desenvolupament de la festa.

 

Una d'elles és la d'evitar que els participants a les rues posin cançons de caràcter sexista. «És un acord que vam prendre els municipis del Penedès Marítim i que cada any vigilem que es compleixi», explica Christian Soriano, regidor de Festes del Vendrell. Els municipis que formen part d'aquest pacte són Calafell, Cunit, Cubelles, l'Arboç i el Vendrell.

 

És una iniciativa que es repeteix en altres punts del territori català, com l'Alt Penedès. Santa Margarida i els Monjos va impulsar aquesta mesura després de revisar les cançons que es posaven a la rua del 2019. Des d'aleshores s'han sumat molts altres consistoris, que volen fomentar l'ús de cançons no sexistes.

 

No fomentar les relacions tòxiques

L'objectiu és evitar aquelles cançons amb lletres que «normalitzen relacions tòxiques i violentes», un missatge que creuen que no s'ha de propagar. Tot i que no és fàcil controlar que això es compleixi, alguns municipis ho han posat a les bases de participació. Així, si no es compleix, els grups s'exposen a no cobrar la subvenció.

 

Al Vendrell, la zona on es fa un control d'aquestes cançons és on hi ha el jurat. La recomanació es fa arribar també a totes les carrosses i comparses participants. Des del consistori vendrellenc remarquen que el canvi ja s'ha pogut notar els últims anys que s'ha fet rua. 

 

Control durant tota la rua a Calafell

A Calafell asseguren que miren de fer un control durant tota la rua, tot i que abans no es passa cap filtre a les llistes de reproducció. «En més d’una ocasió hem demanat a mig recorregut que retiressin una cançó que era clarament ofensiva», apunten fonts municipals.