L'Espluga dedicarà un mural artístic a les Brigades Internacionals

El muralista és Roc BlackBlock, que treballa des de fa anys amb la iniciativa Murs de Bitàcola

Imatge del mural en una de les parets de l'alberg.
Imatge del mural en una de les parets de l'alberg. | Ajuntament de l'Espluga de Francolí
15 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:29h
L'Espluga de Francolí presenta conjuntament amb l'Agència Catalana de la Joventut i l'artista gràfic Roc Blackblock, el projecte d'un mural artístic de gran format dedicat a les Brigades Internacionals. Està vinculat a l'espai de memòria històrica Les Masies i les Brigades Internacionals, al nucli de Les Masies de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà.

És una iniciativa, a les portes de l'any de celebració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, que a través de la tècnica d'art urbà, reproduirà una imatge icònica i retrà homenatge als brigadistes internacionals.



La iniciativa formarà part del projecte Murs de Bitàcola, una xarxa de murals dedicats a la memòria històrica. I que ara, a les portes de la commemoració del vuitanta cinquè aniversari, se suma a les iniciatives de l'Ajuntament, l'Alberg L'Espluga de Francolí Xanascat i El Camp d'Aprenentatge Els Monestirs del Cister, que treballen per realçar el valor històric, patrimonial, cultural i educatiu de l'Espai de Memòria ubicat a l'Alberg.

L'Alberg l'Espluga de Francolí Xanascat és un dels 22 albergs públics gestionats per l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ), depenent del Departament de Drets Socials. Així mateix, aquesta instal·lació forma part de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT), que agrupa quasi mig centenar d'albergs arreu del país, i de la Hostelling International.
 

La intervenció artística

El muralista Roc BlackBlock treballa des de fa anys amb la iniciativa Murs de Bitàcola, un projecte transmèdia, que executa intervencions murals acompanyades de suport digital (vinculades per codi QR), per tal que el mural sigui el vehicle de divulgació de la història i la memòria local.

La inserció del codi QR al mur permetrà a l'espectador accedir a una entrada al web del projecte on trobarà un article sobre l'episodi pintat, realitzat per historiadors/es especialitzats, documentació fotogràfica sobre l'episodi i sobre l'execució artística del mural, i aquells materials divulgatius oportuns en cada ocasió. Així la divulgació és bidireccional, des del carrer al web i des de les xarxes socials i canals virtuals a l'espai local.

El tàndem de les intervencions murals i el material divulgatiu, permetrà a l'espectador una experiència més completa i pedagògica, tant en l'àmbit cultural, com memorístic. Se sumarà a aquest element de difusió un enllaç a la web de turisme del municipi que ja compta amb un espai dedicat a l'espai de memòria.

Tant des de les xarxes pròpies del projecte i de l'artista, com des dels canals especialitzats, el projecte vol donar a conèixer al món la història i riquesa de cada contrada, visibilitzant realitats. Una acció i visió de conjunt de la memòria, l'art i el territori.

Així doncs, amb l'aplicació de la tècnica d'art urbà i diverses jornades de treball, s'espera que un cop pintant esdevingui una eina pedagògica i resulti un element singular en l'espai de memòria, per a generar un revulsiu caràcter comunitari, cultural, educatiu i un reclam turístic al nucli de Les Masies de l'Espluga de Francolí.